Van lage rugpijn tot stijfheid

RUGKLACHTEN

Wat wil jij weer kunnen doen?
BEL NU
'rugklachten kunnen de kwaliteit van leven enorm aantasten maar zijn vaak goed te behandelen'

Rugklachten

Rugklachten staan in het rijtje van meest voorkomende lichamelijke klachten waarmee mensen bij de huisarts aankloppen. Per jaar komen ruim 2 miljoen mensen bij een huisarts met rug- en nekklachten en dit aantal neemt steeds meer toe. De oorzaak kan duidelijk zijn, zoals zichtbaar op een röntgen foto of MRI scan, waaruit blijkt dat na een val een wervel is gebroken of waar zichtbaar een zenuw wordt bekneld door een in de tijd toegenomen hernia. Dit zijn voorbeelden van ‘specifieke’ rugklachten. Veel vaker, ca. 90%, is echter niet goed aan te tonen wat de klachten veroorzaakt. We noemen dit ‘a-specifieke rugklachten’ en uit onderzoek is gebleken dat deze meestal door meerdere factoren worden veroorzaakt.

Bijna iedereen krijgt ergens in zijn leven pijn in de rug en eigenlijk kunnen we dus stellen dat rugpijn bij het leven ‘hoort’. Hoewel rugpijn erg hevig kan zijn zullen de meesten weer goed herstellen en vaak zonder behandeling bij een zorgverlener. Wel zien we vaak dat de rugpijn terugkomen in de tijd en daarmee ook heel veel invloed kunnen hebben op onze kwaliteit van leven. Op het moment dat je niet meer kunt werken of genieten van het leven is het goed om te kijken of een behandeling kan helpen. Omdat meerdere factoren verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van rugklachten is een behandeling door een Osteopaat een goede keuze. Osteopathie kijkt namelijk verder dan je rug.

OORZAKEN VAN RUGKLACHTEN

Waar komt je rugpijn vandaan?

In het menselijk lichaam staan heel veel structuren in verband met de wervelkolom. De oorzaak van rugklachten kan specifiek zijn zoals bij een hernia of een opgelopen fractuur maar meestal zijn de rugklachten a-specifiek en spelen meerdere factoren een rol in het ontstaan. Dit maakt het niet makkelijk om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Bij rugklachten kunnen bijvoorbeeld stress, overbelasting (of onderbelasting!), spierzwakte of een ‘verkeerde’ houding een rol spelen in het ontstaan. Klachten in de darmen kunnen echter ook rugklachten veroorzaken en daarom is het belangrijk om als eerste goed te luisteren naar het klachtenverhaal van de patiënt want dat geeft vaak al veel informatie over de mogelijke oorzaak van de klachten.

Veel patiënten komen binnen met de opmerkingen dat er iets in de rug is geschoten waarna een hevige pijn opkwam en bewegen moeizaam gaat. Meestal gaat het hier om een opgebouwde spanning of verkramping in spieren en een daarmee opgebouwde beperking (lees blokkade) in de wervelkolom. Beide structuren hebben een grote relatie met het zenuwstelsel en dat kan weer zorgen dat de pijn ook uitstraalt naar de bil of een been. Deze uitstraling is echter niet altijd het gevolg van een zenuwbeknelling. Uitstralende pijn kan ook veroorzaakt worden door spieren/bindweefsel of als ‘gerefereerde’ pijn vanuit een gewricht. Goed luisteren naar het verhaal van de patiënt en een goed onderzoek zijn ontzettend belangrijk om de juiste behandeling te kunnen geven.

BEHANDELING BIJ RUGKLACHTEN

Wat doet Osteopathie anders?

De behandeling van rugklachten is vaak een uitdaging, omdat de klachten complex zijn met veel mogelijke invloeden. Eerst proberen we de oorzakelijke factoren en klachtenopbouw te achterhalen. We kijken naar leefstijl, omgeving en hoe jij zelf met je klachten omgaat. Het lichamelijk onderzoek en de behandeling richten zich op de klachten zelf, maar ook op de hele wervelkolom en alle structuren in het lichaam die met je rugklachten te maken kunnen hebben. Denk aan een beenlengteverschil, maag-/darmproblemen of een trauma op het hoofd. Deze complete aanpak maakt de osteopathische behandeling vaak erg effectief, ook als je al andere dingen hebt geprobeerd.

afspraak maken

Wil je meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan