Posttraumatische stress voor je lichaam

KLACHTEN NA EEN OPERATIE

Wat kun je doen om beter te herstellen?
BEL NU
‘Martijn kijkt verder dan de klacht alleen’

Klachten na een operatie

Na een operatie hoop je zo snel mogelijk weer te herstellen. Je lichaam heeft alleen tijd nodig voor een goed herstel en de operatie zelf is vaak een stressvolle situatie voor je lichaam. Het moet aan de slag met het herstellen van alle weefselschade die door de operatie is ontstaan. Het litteken op de huid is niet het enige litteken; daaronder zitten ook hechtingen in spieren, bloedvaten en botten. De weefsels worden gehecht zodat het lichaam daarna beter kan herstellen, maar littekenweefsel is veel minder bewegelijk. Dit zorgt voor spanning en bewegingsverlies.

Naast het littekenweefsel krijg je te maken met een compensatiemechanisme. Je gaat snel anders lopen als je pijn hebt in je knie of als deze nog niet zo soepel buigt na de operatie. Anders bewegen geeft ook een andere belasting op de structuren rond de knie. De stabiliteit die je nog mist in je nieuwe knie, ga je compenseren met je andere been, door je heupbeweging anders in te zetten of spanning op te bouwen in je onderrug. Het tijdig laten beoordelen en behandelen van deze oorzaak-gevolg relaties kan uitbreiding van klachten of nieuwe klachten voorkomen.

Waar komen klachten na een operatie vandaan?

Littekenweefsel is veel stugger dan het originele weefsel en na een operatie is de belastbaarheid van de betrokken structuren een tijd lang veel minder. Ons lichaam heeft uiteindelijk ongeveer een jaar nodig om goed te herstellen na een operatie. In eerste instantie lijk je redelijk goed en snel te herstellen. Je neemt in de eerste periode dan ook gedwongen rust en je kunt goed compenseren. We krijgen alleen nooit een heel jaar de tijd om te herstellen: je zult veel eerder weer aan het werk gaan of je sport weer oppakken. Als je lang niets hebt gedaan, zul je minder goed kunnen bewegen en spieren en bindweefsel kunnen nog heel stijf zijn. Als de belasting toeneemt maar de belastbaarheid is nog niet voldoende hersteld, dan kunnen gemakkelijk nieuwe klachten ontstaan!

reviews
Deskundig en probleemoplossend! "Martijn denkt met je mee en geeft een passende behandeling en advies waar je mee aan de slag kunt"
Sylvia, Goes
Osteopathie na een operatie

Soms heeft je lichaam wat hulp nodig om goed te herstellen

Vaak revalideer je na een operatie in een revalidatiecentrum of met een fysiotherapeut. Deze zorg vervalt, als je voldoende herstel hebt bereikt. Totdat je later ineens andere klachten krijgt die je nog niet eerder gehad hebt. Deze nieuwe klachten kunnen een gevolg zijn van de operatie of een aangenomen compensatiepatroon tijdens je herstel. Een bewegingsverlies op één plaats in het lichaam kan gevolgen hebben op ander plaatsen in het lichaam en zo kan een slechte kniefunctie zorgen voor klachten in de rug. Heel vaak zijn deze klachten wel goed te behandelen. Maak daarom nu een afspraak en laat je klachten beoordelen en behandelen.

afspraak maken

Wil je meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan