Posttraumatische stress voor je lichaam

KLACHTEN NA EEN OPERATIE

Wat kun je doen om beter te herstellen?
BEL NU
‘Martijn kijkt verder dan de klacht alleen’

Klachten na een operatie

Na een operatie wil je snel herstellen. Je lichaam heeft echter tijd nodig om goed te genezen, en de operatie zelf kan een stressvolle aanslag zijn. Het moet herstellen van alle weefselschade die tijdens de ingreep is ontstaan. Het litteken op de huid is slechts het topje van de ijsberg; er zitten ook hechtingen in spieren, bloedvaten en botten. Hoewel deze hechtingen helpen bij het herstel, kan het littekenweefsel stijf en minder flexibel zijn, wat spanning en bewegingsbeperking veroorzaakt. Naast littekenweefsel moet je ook omgaan met compensatiemechanismen. Als je bijvoorbeeld pijn hebt in je knie of als deze nog niet soepel buigt na de operatie, ga je onbewust anders bewegen.

Dit kan leiden tot een ongelijke belasting op de structuren rondom de knie. Het gebrek aan stabiliteit in je nieuwe knie kan gecompenseerd worden door je andere been te belasten, je heupbeweging aan te passen of spanning op te bouwen in je onderrug. Het tijdig laten beoordelen en behandelen van deze oorzaak-gevolg relaties kan het verergeren van klachten of het ontstaan van nieuwe klachten helpen voorkomen. Bij onze praktijk bieden we gespecialiseerde zorg om jouw herstelproces te optimaliseren en complicaties te verminderen. Maak vandaag nog een afspraak voor een deskundige evaluatie en gerichte behandeling.

Waar komen klachten na een operatie vandaan?

Littekenweefsel is veel stugger dan het originele weefsel en na een operatie is de belastbaarheid van de betrokken structuren een tijd lang veel minder. Ons lichaam heeft uiteindelijk ongeveer een jaar nodig om goed te herstellen na een operatie. In eerste instantie lijk je redelijk goed en snel te herstellen. Je neemt in de eerste periode dan ook gedwongen rust en je kunt goed compenseren. We krijgen alleen nooit een heel jaar de tijd om te herstellen: je zult veel eerder weer aan het werk gaan of je sport weer oppakken. Als je lang niets hebt gedaan, zul je minder goed kunnen bewegen en spieren en bindweefsel kunnen nog heel stijf zijn. Als de belasting toeneemt maar de belastbaarheid is nog niet voldoende hersteld, dan kunnen gemakkelijk nieuwe klachten ontstaan!

reviews
Deskundig en probleemoplossend! "Martijn denkt met je mee en geeft een passende behandeling en advies waar je mee aan de slag kunt"
Sylvia, Goes
Osteopathie na een operatie

Soms heeft je lichaam wat hulp nodig om goed te herstellen

Vaak revalideer je na een operatie in een revalidatiecentrum of met een fysiotherapeut. Deze zorg vervalt, als je voldoende herstel hebt bereikt. Totdat je later ineens andere klachten krijgt die je nog niet eerder gehad hebt. Deze nieuwe klachten kunnen een gevolg zijn van de operatie of een aangenomen compensatiepatroon tijdens je herstel. Een bewegingsverlies op één plaats in het lichaam kan gevolgen hebben op ander plaatsen in het lichaam en zo kan een slechte kniefunctie zorgen voor klachten in de rug. Heel vaak zijn deze klachten wel goed te behandelen. Maak daarom nu een afspraak en laat je klachten beoordelen en behandelen.

afspraak maken

Wil je meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan