t 06 29511157 | info@osteomotion.nl |

Wanneer kan osteopathie helpen?

Osteopathie kan helpen bij herstel van heel veel uiteenlopende klachten. Dat kunnen klachten zijn die direct te maken hebben met blessures in spieren en gewrichten, zoals rugpijn, nekklachten of hoofdpijn. Maar er zijn veel meer klachten die indirect het gevolg zijn van beperking in bewegingsvrijheid. Door verlies aan beweging kunnen nieuwe klachten ontstaan in eigenlijk alle andere delen van het lichaam. Sommige klachten ontstaan zo geleidelijk dat het pas na jaren voor merkbaar, storende klachten zorgt. Osteopathie kan inzicht geven in de dieperliggende oorzaak en werken aan de blokkades die herstel in de weg staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hernia of migraine, maar ook aan blaas- of maagproblemen of zelfs aan concentratieproblemen. Bij chronische aandoeningen zoals reuma of MS kan osteopathie niet genezen, maar mogelijk wel pijn of stijfheid verlichten.

Als je een acuut probleem hebt

Een verkeerde beweging, een val van een trap… voor je het weet ga je daarna een pijnlijk gewricht of spiergroep ontzien. Ons lichaam compenseert automatisch. Zo kun je onbewust een enorme spanning opbouwen in bijvoorbeeld je rug die iedere beweging pijnlijk maakt. Door verlies aan beweging kunnen klachten opbouwen. Bij zo’n acute klacht kan osteopathie snel zorgen voor meer bewegingsvrijheid en vermindering van de pijn. Vaak zijn 2 tot 4 behandelingen binnen relatief korte tijd voldoende om weer vrij te bewegen en het lichaam de kans te geven te herstellen. De focus ligt daarbij op de structuren en lichaamsregio’s waar de beweging wordt beperkt. Daarnaast probeert de osteopaat de precieze oorzaak van je klachten te achterhalen om niet alleen een passende behandeling te geven, maar ook om herhaling te voorkomen.

De osteopaat kijkt dieper dan het gebied waar je pijn hebt, en zoekt de echte oorzaak.

Martijn Bliek

Als je klachten steeds terugkomen

Als je al jaren last hebt van klachten die na rust, oefeningen of bijvoorbeeld fysiotherapie wel weer verdwijnen, maar ook steeds weer terugkomen, kan osteopathie een meer blijvende oplossing bieden. De osteopaat kijkt dieper dan het gebied waar je pijn hebt, en gaat op zoek naar de echte oorzaak. Misschien staat je bekken scheef terwijl je je daar helemaal niet van bewust bent. Zomaar ontstaan na een knieblessure van jaren geleden, waardoor je één been bent gaan ontlasten en dat nog steeds doet. Bij dit soort klachten zijn meerdere behandelingen over langere termijn nodig om je lichaam in een nieuwe balans te brengen. Hier kan het ook erg belangrijk zijn dat jij als patiënt gaat oefenen of trainen om die balans terug te kunnen vinden. Je zult dan ook zelf mee moeten helpen om op een goede manier te gaan herstellen van je klachten.

Waarom klachten vaak samenhangen

In een gezond lichaam werken alle spieren, gewrichten, organen en zenuwen samen. In een ongezond lichaam ook, en juist daardoor is het op het eerste oog vaak onduidelijk waar bij klachten de oorzaak ligt en waar het gevolg. Als klachten de tijd krijgen om op te bouwen, kan gevolg zelfs weer oorzaak worden en andersom. Daarom is het zo belangrijk dat alle klachten in samenhang worden onderzocht en behandeld. De osteopaat onderzoekt je hele lichaam, letterlijk van top tot teen. Iets onopvallends als een ingezakte voetboog (platvoet) kan bijvoorbeeld zorgen voor een ongelijke stand van de benen. Je heup zakt wat in, wat wordt opgevangen door een kromming in de wervelkolom. Dit uit zich uiteindelijk in spanning bij de schouders en nek, met hoofdpijn als gevolg. Om deze patiënt van zijn hoofdpijn te genezen, zal de osteopaat ook structuren in de voet manueel corrigeren, mogelijk met aanvullende behandeling door een podotherapeut.

Klachten na overbelasting ontstaan soms veel later. Het lichaam probeert het probleem eerst zelf te herstellen.

Martijn Bliek

Voorkomen is beter dan genezen!

Het kan zijn dat je je lichaam eenvoudig te zwaar belast door sport of werk. Overbelasting ervaar je niet altijd direct. Het kan een proces zijn waarin beperkingen langzaam opbouwen en klachten pas na langere tijd lijken te ontstaan. De oorzaak ligt dan mogelijk wel terug in de tijd en hangt bijvoorbeeld samen met het nemen van onvoldoende rust tussen momenten van training of hoge werkdruk. Ook een tekort aan slaap, een verkeerd of ontoereikend voedingspatroon of te veel stress zal het lichaam langzaam kunnen uitputten. Deze voorwaarde scheppende factoren zijn erg belangrijk voor iedereen die structureel meer dan gemiddeld van zichzelf vraagt. Regelmatige preventieve behandelingen kunnen ervoor zorgen dat je lichaam soepel blijft bewegen en geven de klachten geen de kans om (opnieuw) op te bouwen. Voorkomen is beter dan genezen!

Afspraak maken? Bel 0113 - 22 99 33

Je kunt bij onze praktijk voor osteopathie terecht in Goes en Burgh-Haamstede. Voor beide locaties bel je hetzelfde nummer. Je kunt ook het afspraakformulier invullen.
M:    06 – 2951 1157
E:     info@osteomotion.nl

BURGH-HAAMSTEDE: De Roterij 15 (4328 BB)
GOES: Geldeloozepad 11 (4463 AJ)

Openingstijden:
Afspraken kunnen gemaakt worden op alle werkdagen, in overleg op avonden en zo nodig in het weekend als de planning dit toelaat. Het streven is om binnen 1 tot 2 werkdagen een afspraak in te plannen. Tijdens vakanties en op studiedagen kan het zijn dat het iets langer duurt voordat je geholpen kunt worden.

Martijn Bliek staat ingeschreven bij de Nederlandse Osteopathie Federatie (NOF) en het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO).