Pijn in het bekkengebied

Bekkenklachten

Wat wil jij weer kunnen doen?
Bel nu
‘Martijn kijkt verder dan de klacht alleen’

Bekkengewricht of SI-gewricht

Pijn in of rond het bekkengewricht (sacro-iliacaal gewricht) of ‘de bekkenring’ komt veel voor. Gelukkig zijn deze bekkenklachten vaak heel goed en snel te behandelen. Het bekkengewricht is een heel stabiel gewricht dat weinig beweging toe laat, maar veel gewicht kan dragen: het is bedoeld om krachten over te brengen en op te vangen. Bekkenklachten zijn vaak het gevolg van spanning in spieren en bindweefsel in de bekkenregio, maar worden door veel mensen ervaren (en dus ook benoemd) als lage rugpijn: het kan erg lijken op klachten die optreden bij een hernia of klachten vanuit de heup

Pijn vanuit het bekken straalt vaak uit naar het been, soms zelfs tot in de voet. Dit is de reden dat vaak wordt gedacht aan een hernia in de lage rug. Ook kan de pijn uitstralen in het verloop van de bekkenring naar de lies, waardoor men aan een heupprobleem denkt. Patiënten geven vaak aan dat het voelt alsof ze ‘scheef’ of ‘verdraaid’ staan. Bekkenklachten kunnen veel beperkingen geven bij lopen, bukken, tillen, staan, zitten of opstaan uit een stoel. Hierdoor kan bekkenpijn dagelijkse activiteiten als werk, sport, maar ook een goede nachtrust flink in de weg zitten.

Oorzaken van bekkenpijn

Er zijn vier typische oorzaken voor klachten in het bekkengewricht;
– Een trauma zoals een val op de billen, een sporttrauma of een auto-ongeval
– Overbelasting bijvoorbeeld als sportbelasting te snel wordt opgebouwd of als je ineens lang in de tuin werkt en daarbij veel bukt. Ook spierzwakte of disbalans tussen spieren kan een grote invloed hebben op het ontstaan van bekkenklachten
– Hormonale veranderingen zoals rondom een zwangerschap
– Ontstekingsverschijnselen zoals bij de ziekte van Bechterew

BEHANDELING BIJ BEKKENPIJN

Breng het lichaam weer in balans

Naast goed inzicht in de klachtengeschiedenis is het lichamelijk onderzoek erg belangrijk om de juiste conclusie te kunnen trekken. De behandeling richt zich op de spieren en het bindweefsel rondom het bekkengebied en zeker ook aan de voorzijde van het bekken en in de buik. Spanning in de buikorganen kan namelijk een grote invloed hebben op de bewegelijkheid in het bekkengebied. Het daarna vrijmaken van de lage rug en de bekkengewrichten met mobilisaties/manipulaties geeft vaak al snel verbetering in het klachtenbeeld.

Omdat het bekkengebied belangrijk is om krachten vanuit de benen naar de romp over te brengen en andersom, is het belangrijk om ook verder te kijken. Problemen in de enkels of voeten, een beenlengteverschil maar ook problemen rondom het middenrif kunnen invloed hebben op het bekkengebied en deze zullen dan ook behandeld moeten worden. Aanvullend aan de behandeling krijg je dan ook oefeningen en adviezen mee naar huis. Hiermee kun je zelf al invloed uitoefenen op je klachten.

PREVENTIEF

Hoe voorkom je bekkenpijn?

Wil je bekkenklachten voorkomen? Zorg voor voldoende lichaamsbeweging of sportbelasting in je dagelijks leven. Een goede algemene conditie en kracht zorgen er voor dat je de krachten goed kunt opvangen en overbrengen die op je lichaam komen in het dagelijks leven. Een goede spierfunctie vraagt meer dan na je kantoorbaan ’s avonds achter de televisie ‘neerploffen’. Actief bewegen voorkomt dat je acute klachten oploopt in die ene intensieve wintersportweek of die ene dag per jaar fanatiek tuinieren.

Wil je meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan