De eerste stap

NEKKLACHTEN

Wat kunnen we er samen aan doen?
BEL NU
‘Martijn kijkt verder dan de klacht alleen’

Osteopathie en nekklachten

Net als rugpijn kennen veel nekklachten geen duidelijke oorzaak: het zijn ‘a-specifieke’ klachten. Vaak heeft nekpijn te maken met de belasting in je dagelijks leven en de houding die je daarbij aanneemt, zoals langdurig zitten achter een pc die niet goed staat of veel op je telefoon kijken.  Veelal gaat dit gepaard met een matige lichaamshouding en te weinig beweging. Er kan spanning opbouwen in de spieren van de nek, de hals en de schoudergordels. Je wervelkolom kan niet meer vrij bewegen, met directe invloed op het zenuwstelsel en de doorbloeding. Na verloop van tijd kan nekpijn ontstaan waar je veel last van hebt in je werk en bij het sporten.

Uit onderzoeken komt naar voren dat nekklachten vaak meerdere factoren kent, die meedoen in het ontstaan van de klachten. Leefstijl is dan ook een heel belangrijke factor in de behandeling of het voorkomen van nekpijn. Als je eenmaal nekpijn ervaart is het vaak moeilijk hier zelfstandig van te herstellen. Osteopathie behandelt onder meer de spieren en gewrichten en probeert de juiste bewegingen in de wervelkolom weer terug te brengen. Als de spanning eenmaal vermindert en jij weer in staat bent om normaal te gaan bewegen kunnen de klachten ook weer snel herstellen. Osteopathie kan jou zo snel van je nekpijn afhelpen.

Oorzaken van nekpijn

Talloze factoren kunnen nekpijn veroorzaken of verergeren. Een val op je hoofd of een auto-ongeval bijvoorbeeld, maar ook een veranderd adempatroon/hyperventilatie, duizeligheid, een slechte lichaamshouding en stress. Ook voeding en toxines (medicatie, alcohol en drugs) en zelfs darmproblemen kunnen klachten in de nek veroorzaken. Vaak zeggen mensen dat ze slecht slapen door nek- of rugpijn. Onderzoek laat zien dat het andersom is: mensen die onvoldoende slapen krijgen juist klachten als pijn in de nek of rug, hoofdpijn, vermoeidheid, depressiviteit en een zwakker immuunsysteem. Slecht slapen leidt tot nekpijn wat vervolgens leidt tot nog slechter slapen.

PREVENTIE

Voorkomen is beter dan genezen

De nek is misschien een kleine lichaamsregio maar wel een heel belangrijke! Door je nek lopen de zenuwen en bloedvaten die je hoofd met de hersenen met je lichaam verbinden, de nek stabiliseert en corrigeert de juiste lichaamshouding. Je hersenen worden gevoed en van informatie voorzien vanuit het lichaam en sturen vervolgens alles  in het lichaam weer aan in dienst van het normale functioneren. Hierbij zijn je zintuigen ook van groot belang zoals ogen en oren en evenwicht. Al die informatie loopt door de nek en dat werkt het beste als deze regio optimaal functioneert. Wacht niet langer maar laat je behandelen!

Als je begrijpt waardoor jij (steeds opnieuw) nekpijn opbouwt, kun je zelf al veel doen om de kans erop te verminderen. Een gezonde leefstijl met voldoende lichaamsbeweging of sporten is belangrijk. Net als een goede nachtrust op de juiste tijden, aandacht voor je ademhaling en het vermijden van langdurige stress. Onderzoek laat zien dat een goede algemene conditie en kracht direct pijnklachten in de rug en nek verminderen. Een fit lichaam kan een hogere belasting aan en dat voorkomt veel van de regelmatig voorkomende klachten die we in de praktijk terugzien.

nekklachten behandelen

Nekklachten en osteopathie

De behandeling bij nekklachten richt zich vrijwel altijd op meer dan de nek alleen: dit is nodig voor een duurzame oplossing. Nekpijn kent directe maar ook indirecte oorzaken en de osteopaat zal zo compleet mogelijk onderzoeken en behandelen. Daarnaast krijg je aanvullend adviezen om zelf mee aan de slag te gaan. Denk weer aan leefstijl adviezen met betrekking tot nachtrust, voeding, houding en beweging/sporten maar ook stressreductie. Het leren doseren van de belasting in je dagelijks leven is erg belangrijk!

Wil je meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan