Van ademnood tot hyperventilatie

ADEMHALINGSKLACHTEN

Wat wil jij weer kunnen doen?
BEL NU
‘Martijn kijkt verder dan de klacht alleen’

Een goede ademhaling is noodzaak!

De ademhaling is over het algemeen een onbewust proces. De ademhaling mag ook zeker niet stoppen want de gemiddelde mens zal dan binnen heel korte tijd in de problemen komen. De belangrijkste spier die de ademhaling aanstuurt is ons diafragma abdominalis of ook wel het middenrif genoemd. Deze bevindt zich als een koepel tussen borst en buikholte en door het aanspannen en ontspannen van deze spier zullen de longen vol lucht trekken of de lucht weer uitlaten. Ofwel: we ademen.

Door het inademen brengen we meer zuurstof in ons lichaam en bij het uitademen kunnen we koolstofdioxide uit ons lichaam afvoeren. Dit is erg belangrijk want zuurstof is overal in je lichaam nodig. Denk daarbij aan je spieren, hersenactiviteit, de functie van je lever en je schildklier maar eigenlijk kun je vrijwel alle weefsel en structuren hier opnoemen. Zonder zuurstof is er geen leven! Naast het onderhouden van deze vitale functie is ons middenrif voor nog veel meer zaken heel belangrijk.

Het middenrif

Het diafragma abdominalis of middenrif is de primaire ademhalingsspier. Bij aanspannen en ontspannen daalt en stijgt deze met een bewegingsuitslag tot ca. 10 cm per beweging en met een frequentie van 10-16 bewegingen per minuut, de hele dag door. Het middenrif zit aan de bovenkant verbonden met de longen en de hartzak; aan de onderkant met de lever, de maag en indirect de darmen en andere organen. Iedere beweging brengt de organen in de buik- en borstholte in beweging, wat ze helpt om goed te functioneren. Het dalen en stijgen van het middenrif zorgt voor een aanzuigende werking op bloed uit de benen terug naar het hart, het heeft invloed op de bewegelijkheid van de wervelkolom en het bewaart de balans in ons lichaam.

 

Oorzaak en gevolg

Wanneer de ademhaling in de problemen komt

Er zijn nogal wat organen en structuren direct en indirect betrokken bij onze ademhaling. Deze structuren kunnen elkaar beïnvloeden met allerlei effecten op ons lichaam. Het autonoom zenuwstelsel stuurt de ademhaling aan, maar is ook betrokken bij stressklachten. Stress kan ervoor zorgen dat ons adempatroon verandert. Ons middenrif raakt gespannen en dit kan zorgen voor klachten in de ribben, pijn op de borst en klachten in de nek-schouders tot zelfs hoofdpijn. Ook zal een gespannen middenrif de bewegingen in de organen beperken wat een goede darmfunctie of de bloedcirculatie kan verstoren. Een ontspannen middenrif is dus ook belangrijk als je intensief wilt sporten!

 

Omdat de ademhaling aangestuurd wordt door ons autonoom (onwillekeurig) zenuwstelsel, heeft stress niet alleen invloed op de ademhaling maar ook andersom. Een paniekreactie waarin je ademhaling ‘ontspoort’ is op zich ook stressvol. Bij een verandering in je adempatroon zoals hyperventilatie of een dysfunctional-breathing-pattern zal je lichaam onbewust gaan compenseren. Dit kan via de hulpademhalingspieren in de borstkas, nek en  schoudergordels. Je gaat dan sneller en hoger in de borstkas ademen. Dit maakt onrustig en bouwt spanning op in spieren en gewrichten. Dit kan weer een kettingreactie in je lichaam veroorzaken wat tot veel verschillende klachten kan leiden.

Ostheopathie & ademhalingsklachten

Wat kan Osteopathie voor je betekenen?

Als osteopaat kijken we naar de structuren maar ook naar de relaties die de structuren onderling hebben in ons lichaam. Het middenrif reageert vaak op verstoringen ergens anders in het lichaam en daarom moeten we goed onderzoeken waar de oorzaak van de klachten ligt om daarna de juiste behandeling te kunnen geven. Hoe is je stressniveau? Hoe is je adembeweging? Is er sprake van klachten in het maag-darmsysteem? Hoe is de spanning en de bewegelijkheid in de kaken, aangezicht, nek en schouders? Al deze zaken zullen we beoordelen en waar nodig behandelen.

Wil je meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan