Stressgerelateerde klachten

Als de emmer overloopt

Veel onbegrepen klachten blijken een relatie met stress te hebben
BEL NU
'Weet jij waar jouw grenzen liggen?'

Stressklachten

Mensen kunnen goed tegen stress maar niet als het om ‘negatieve’ stress gaat die te lang aanhoudt. Stress, positief of negatief, heeft invloed op ons lichaam: in de hersenen komen stresshormonen vrij, die invloed hebben op het functioneren van ons autonoom zenuwstelsel zoals de hartslag, de spijsvertering, onze spieren en ons slaapritme. Afhankelijk van de situatie zullen naast stresshormonen ook hormonen worden afgegeven om ons lichaam in reactie hierop in een andere staat te brengen.

Het autonoom zenuwstelsel bestaat uit het parasympatische en het orthosympatische systeem. Parasympatisch is ons ‘herstel/verterings’ systeem en orthosympatisch is het ‘vecht/vlucht’ systeem. Dit zijn al in de oertijd ontwikkelde systemen. Oog in oog met een wild dier moest het lichaam van de oermens worden ingesteld op de grootste overlevingskans. Hartslag en ademhaling moesten stijgen om de spieren van bloed te voorzien, de oog-hand coördinatie moest verbeteren, maar het verteren van voedsel is op dat moment even niet belangrijk.

Oorzaak

Stress in onze huidige maatschappij

Tegenwoordig hoeven we niet meer te vluchten voor wilde dieren, maar wij hebben onze eigen stressfactoren. De maatschappij waar wij in leven vraagt veel energie en de snelheid waarmee wij leven gaat maar steeds verder omhoog. Onze voeding is niet meer zo puur en geeft stress in ons lichaam. De werkdruk waar veel mensen mee te maken hebben, maar ook vervelende privé omstandigheden als een overlijden of een relatie die wordt beëindigd, zorgen voor overprikkeling van ons stress-systeem.

Risicofactoren

Door stress raken we uit balans

Ons lichaam kan van nature veel aan, maar niet te lang en niet steeds opnieuw. Dan raken we uit balans: we slapen slechter en herstellen onvoldoende, spieren staan steeds meer gespannen en we worden moe, krijgen hoofdpijn en gewrichtsklachten. Mentaal worden we onrustig, we overzien situaties niet meer, verliezen fut om te sporten en gezond te eten. Langzaam raakt het lichaam uitgeput. Dit kan leiden tot een burn-out of depressiviteit waar je jaren voor nodig kunt hebben. Als je er al helemaal van herstelt…

Wat kan Osteopathie voor jou betekenen?

Vaak is er hulp nodig om balans te hervinden op alle vlakken van je leven. Het belangrijkste is dat je je eigen grenzen leert aanvoelen. Dit is moeilijk want over welke grens hebben we het? De fysieke grens of emotionele grens, voldoende slaap of uitputting, of de pijngrens? Grenzen verleggen zich ook in je leven: waar je vroeger de hele wereld aankon, heb je nu een drukke baan, drie kinderen en de zorg voor je vader of moeder en daarmee is de energie op. Positief denken kan zorgen dat je het een lange tijd volhoudt zelfs verder dan goed voor je is en iedereen heeft een grens.

Wat kan de osteopaat behandelen?

De osteopaat werkt op de gevolgen van de stressklachten. Hij kan ruimte geven aan spieren en gewrichten, werken op je doorbloeding, je zenuwstelsel en je ademhalingsysteem. Zo ga je weer beter functioneren en kun je ook weer gaan herstellen. De osteopaat biedt inzicht in je fucntioneren en waar je valkuilen liggen, geeft advies over gezond eten voor meer energie. We stimuleren je om weer te gaan bewegen waardoor je stress van je afgooit. Dit zien we in de dierenwereld ook, en dieren blijken beter met stress om te kunnen gaan dan wij.

Stressklachten bouwen vaak langdurig en langzaam op. De stress zelf is niet het probleem, maar de aanhoudende gevolgen op het functioneren van je hersenen en je lichaam. Stressklachten zullen daarom ook niet 1-2-3 kunnen herstellen. Je zult doorzettingsvermogen moeten hebben, je leefstijl moeten veranderen en de manier waarop jij op stress reageert aanpassen. Maar met de juiste inzichten, adviezen en steun in de rug kun je heel ver komen in je herstel. Daarbij ga je jezelf echt veel beter leren kennen en dit neem je mee in je verdere leven.

Wil je meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan