De eerste stap

HOOFDPIJNKLACHTEN

Wat wil jij weer kunnen doen?
BEL NU
‘Eerst zorgen voor verlichting en daarna voorkomen dat de klachten terugkomen’

Hoofdpijn heeft grote invloed op je dagelijks leven

Veel mensen hebben regelmatig of soms vaak last van hoofdpijn. Lichte of zware hoofdpijn kan op zijn minst vervelend zijn maar ook een grote invloed hebben op je dagelijks leven. Soms is werken of gewoon normaal de dag doorkomen zelfs niet meer mogelijk. Zeker als het een terugkerende, en niet voorspelbare hoofdpijn is, kan dit veel frustratie opleveren. De meest voorkomende hoofdpijnklachten zijn spanningshoofdpijn, migraine en aangezichtspijn. Maar er zijn andere vormen van hoofdpijn, met heel verschillende oorzaken.

Osteopathie kan een goede behandeling bieden bij hoofdpijnklachten. Door de brede kijk naar het menselijk lichaam is de Osteopaat in staat om te achterhalen waar de oorzaak van de klachten ligt. Omdat er tal van oorzaken en factoren van invloed kunnen zijn, zal hij zowel de klachtengeschiedenis als de leefstijl van jou als patiënt goed in kaart brengen. Daarnaast zal een uitgebreid onderzoek uitgevoerd worden. Bij de juiste behandeling zijn hoofdpijnklachten vaak snel verholpen of in ieder geval sterk verminderd.

DIAGNOSE

Oorzaken van hoofdpijn

Er zijn heel wat, oorzaken en factoren die gerelateerd worden aan hoofdpijnklachten. Zo is leefstijl gerelateerd aan spanningshoofdpijn en migraine en kunnen gebitsproblemen zorgen voor aangezichtspijn. Stress kan zorgen voor triggerpoints in de kaakspieren en een verkeerde ademhaling kan zorgen voor bewegingsverlies in de nek met hoofdpijn als gevolg. Hoofdpijn wordt vaak te snel toegeschreven aan stress of overmatige spierspanning; veel vaker blijkt dat de oorzaak van hoofdpijnklachten multi-factorieel is. Goed luisteren naar de patiënt en een goed onderzoek zijn daarom erg belangrijk om tot de kern van de hoofdpijn te kunnen komen.

De ontwikkeling van de welvaart in de wereld heeft veel goede dingen gebracht maar ook minder goede. Een voorbeeld hiervan is onze voeding. Deze is meer en meer bewerkt en bevat steeds meer calorieën en minder vitaminen. Ook worden er steeds vaker allerlei zaken toegevoegd aan de voedingsproducten. Daarnaast blijkt dat de jongere generaties steeds minder goed weten wat gezonde voeding is. Het relateren van hoofdpijn aan leefstijl gerelateerde oorzaken als voeding of toxines, een verminderde darmfunctie, slaapproblemen, een veranderd adempatroon, gebitsproblemen en hierdoor kaakklachten is dan al een stuk makkelijker.

Osteopathie bij hoofdpijn

Behandelplan

Het behandelplan van de osteopaat richt allereerst op het wegnemen van de oorzaak van de hoofdpijnklachten. Hoe is de bewegelijkheid in wervelkolom van hoog in de nek tot en met de bekkenring. De regio van de buik en de hier liggende organen worden beoordeeld en waar nodig behandeld, evenals het middenrif. Ook kijkt hij naar de bewegelijkheid van de ribben, die direct gerelateerd zijn aan de longen en kunnen zorgen voor overprikkeling ter hoogte van de hersenstam. De functie van het hart kan worden meegenomen (hartslag en bloeddruk-meting) maar ook leefstijl gerelateerde zaken (voeding, beweging, rust, stress).

Klachten voorkomen

Leefstijladviezen

Tijdens de ‘manuele’ behandeling richt de osteopaat zich op het verbeteren van de bewegelijkheid in gespannen of beperkte weefsels en structuren/systemen in het lichaam. Door spierspanning weg te nemen kunnen de nekwervels weer normaal bewegen en kan spanningshoofdpijn mogelijk herstellen. Spanning rond de kaakgewrichten kan worden behandeld en de patiënt zal zich meer en meer bewust worden wanneer hij onbewust met zijn kaken klemt of tandenknarst, vaak als gevolg van stress. De osteopaat geeft advies over leefstijl, verbetering van de belastbaarheid en overlegt met collega zorgverleners over een optimaal herstel.

Wil je meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan