De eerste stap

SPORTKLACHTEN

Wat kunnen we er samen aan doen?
BEL NU
'Als door een blessure het sporten niet meer lukt....alsof je wereld vergaat'

Osteopathie en sport

Osteopaten worden steeds vaker benaderd door sporters en sportteams. Niet alleen bij klachten, maar vooral om optimaal te kunnen functioneren tijdens en na de sportactiviteiten. De belasting op het lichaam is tijdens het sporten vaak veel hoger dan  in je dagelijks leven. Daarom is het belangrijk dat jouw hele lichaam zo optimaal mogelijk functioneert en je een goede bewegingsvrijheid hebt, goed kunt compenseren maar ook snel kunt herstellen na de activiteit. Dit voorkomt blessures en zo kom je als sporter tot de beste prestaties!

Het maakt het niet uit of je topsporter bent of recreatieve sporter, of je 20 of 65 jaar oud bent. Osteopathie helpt jou bij de behandeling van sportletsels, maar ook preventief ter voorkoming van nieuwe klachten. Ook als je weer wilt gaan sporten na een blessure kan osteopathie veel bieden. Dus, heb jij al een tijd die vervelende sportblessure of een blessure die steeds weer terug komt? Wacht dan niet langer maar maak een afspraak en ik ga zien of ik de echte oorzaak kan vinden zodat jij daarna wel weer lekker kunt sporten en vooral kunt blijven sporten.

oorzaken van klachten bij sporters

Sportklachten kunnen ontstaan door een trauma, zoals een sleutelbeenbreuk na een val met wielrennen of een spierscheuring tijdens een 100 meter sprint. Het moment zegt echter niet alles over de oorzaak van de klacht. Door medicatie kan de wielrenner minder alert zijn geweest. Een hamstringblessure kan door een te hoge intensiteit tijdens het sprinten komen, maar de spier kan ook kwetsbaar zijn geweest door een probleem in de onderrug of ter hoogte van zijn bekkenring. Denk ook aan de tennisser die tijdens een service in zijn hele lichaam strekt, aanspant en beweegt. Een verstoring ergens in deze bewegingsketen kan grote gevolgen hebben. De osteopaat kijkt daarom verder dan het trauma moment of de klachtenregio.

PREVENTIE

Het is beter om klachten te voorkomen!

De osteopathie gaat er van uit dat voor een goede functie van het menselijk lichaam, alle structuren en weefsels in het lichaam optimaal moeten kunnen bewegen en samenwerken. Tijdens het sporten moet een lichaam  op heel hoog niveau functioneren en dat vraagt net wat meer van de samenwerking tussen spieren en gewrichten en het zenuwstelsel maar ook het maag-darmsysteem. Door breed te onderzoeken is de osteopaat in staat om bij klachten ervoor te zorgen dat je snel weer actief kan meedoen. Hij kijkt daarbij ook verder want niet alleen het lichaam telt mee, maar ook de omgevingsfactoren, zoals het trainingsniveau, kleding en materialen, mentale gezondheid en balans. Zo kun je als sporter nieuwe klachten voorkomen, want herstel is alleen maar verlies aan tijd op de weg naar jouw doelen!

Preventie van klachten gaat voor een ‘sport’osteopaat veel verder dan de lichamelijke behandeling alleen. In de sport zie je vaak dat er een intensieve samenwerking is met andere behandelaars. Osteopathie heeft hier, als complementaire geneeswijze, een grote aanvullende waarde. Naast preventie van klachten kan de osteopathische behandeling ook helpen bij een optimaal herstel na een intensieve sportbelasting. Spieren en gewrichten, je maag-darmsysteem maar ook hart en je ademhalingssysteem worden aangesproken in de herstelfase en herstellen lukt nu eenmaal het best als er een optimale functie mogelijk is in al deze structuren. Osteopathie kan een perfecte aanvulling zijn om tot betere prestaties te komen!

Wat kan Osteopathie voor je betekenen?

Ostheopathie & Sport

Veel topsporters maken gebruik van een osteopaat. Voorbeelden zijn Roger Federer, Arjan Robben, Mathieu van der Poel en het Britse atletiekteam. Maar ook recreatieve sporters ontdekken de kracht van osteopathie: kijken naar het hele lichaam maakt juist het verschil bij sport. Een tennisser moet zijn lichaam van voeten tot slagarm vrij kunnen bewegen: alle tussenliggende gewrichten, spieren en structuren doen mee. Ook een werper bij honkbal maakt een totaalbeweging. Een marathon vraagt 2-4 uur lang een enorme inspanning waarbij niet alleen de spieren en gewrichten, maar ook het ademhalingssysteem en maag-darmstelsel een rol spelen. Een lichaam in balans dat vrij functioneert, kan grote prestaties bereiken. Omgekeerd kan een kleine verstoring in het systeem leiden tot slechte prestaties of blessures.

Wil je meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan