Inklemming van de ischiadicus zenuw

Ischias

Wat wil jij weer kunnen doen?
BEL NU
'lage rugpijn is erg vervelend maar vaak niet ernstig'

Ischias - rugpijn met uitstraling

Ischias is een brede verwijsdiagnose voor klachten die voortkomen uit een overprikkeling van de nervus ischiadicus of ischiadicus zenuw. Deze zenuw ontspringt uit verschillende wervelniveaus laag in de wervelkolom en heeft invloed op de hele achterzijde van het been. De term ‘Ischias’ zegt niet meer dan dat het vermoeden bestaat dat deze zenuw ergens in zijn verloop wordt geïrriteerd met specifieke pijnklachten als gevolg: vaak hevige pijn in de bilstreek die kan uitstralen aan de achterzijde van het been tot in de voet.

Het is bij deze verwijsdiagnose niet direct duidelijk waar de zenuw bekneld wordt. Dit kan zijn bij de oorsprong in de lage rug, bijvoorbeeld als gevolg van een hernia, maar ook lager in het verloop van de zenuw. Er kunnen bovendien ook andere klachten dan alleen pijn ontstaan. Zo geven patiënten vaak aan dat ze naast de scherpe pijnklachten ook een verhoogde spierspanning in de bil of het been ervaren. Patiënten kunnen een gevoel van stroomstoten ervaren, maar er kan ook sprake zijn van een verdoofd gevoel in het been.

DIAGNOSE

Oorzaken van ischias

Voor de juiste behandeling is het zaak om eerst goed te onderzoeken waar het probleem zich bevindt en wat de oorzaak kan zijn. Zo kan een harde val op het heiligbeen bij schaatsen de bewegelijkheid in de bekkenring verstoren met spanning in de banden en spieren. De zenuw houdt dan onvoldoende ruimte over en bij druk op de zenuw kunnen pijnklachten ontstaan. De pijn kan dan gevoeld worden in het verloop van de zenuw: vooral in de achterzijde van bilstreek naar het been tot in de voet.

Wil je meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan