Lumbale hernia

Hernia in de lage rug

Wat wil jij weer kunnen doen?
BEL NU
'De meeste mensen herstellen binnen 3-6 maanden van een hernia'

Wat is een hernia?

Het ontstaan van een hernia in de lage rug wordt vaak vooraf gegaan door een periode van rugpijn op het moment van beschadiging van het weefsel, in dit geval de tussenwervelschijf en de bindweefselstructuren hieromheen. Als gevolg van deze schade kan weefsel uit de tussenwervelschijf gaan verplaatsen. We praten dan over een hernia of herniatie (uittredend weefsel) en wanneer hierdoor een zenuwwortel wordt bekneld kan dit vervelende gevolgen hebben. Gelukkig herstellen de meeste mensen binnen 3-6 maanden weer goed maar soms is een operatie nodig omdat de klachten zo hevig zijn dat normaal functioneren niet meer kan.

De pijn is vaak zeer hevig en je kunt het voelen in je rug of verder in het verloop van de zenuw in je been tot in de tenen. Vaak is bukken of zitten niet meer mogelijk door de pijn. Een beknelde zenuw kan ook niet goed meer functioneren. Vergelijk dit met de stekker en het snoer aan je televisie: zonder stroom werkt de televisie ook niet. Zonder zenuwsignalen kunnen je spieren niet werken en werkt je gevoel in je been minder of niet meer. Symptomen van een zenuwbeknelling zijn: verdoofd gevoel/ prikkelingen en tintelingen/ uitval van spieren en gevoel/ hevige pijn. Dit treedt specifiek op in het gebied wat door de beknelde zenuw wordt aangestuurd.

Nieuwe inzichten rond hernia

Hernia toen en nu...een ander verhaal

Vroeger werd snel gekozen voor een operatie om een hernia te behandelen. Tegenwoordig zijn we  terughoudender: bij aanvullend onderzoek (MRI-scan) vind je snel één of meer uitstulpingen in het ruggenmergkanaal, ook bij gezonde personen zonder klachten. Bovendien hebben we geleerd dat mensen die zonder operatie zijn hersteld op langere termijn minder rugpijn of klachten ervaren dan met operatie  Daarom zijn we kritischer geworden en opereren we pas als de klachten zo hevig zijn dat je geen normaal leven kunt leiden. Op een natuurlijke manier zelfstandig herstellen heeft zeker de voorkeur!

hernia en leefstijl

Oorzaken van een hernia

Natuurlijk is het zaak om zo goed mogelijk een diagnose te stellen. Over de oorzaak van een hernia is nog steeds geen echte duidelijkheid. ‘Overbelasten/onderbelasten’, leefstijl en stress worden vaak genoemd maar uit onderzoek blijkt niet dat hernia’s in verhouding meer voorkomen bij de zwaardere beroepen of bij mensen met een ongezonde leefstijl. Natuurlijk is het heel goed om te zorgen voor een actieve leefstijl met gezonde voeding en voldoende nachtrust. Zorg voor een fijne werkplek, een goede autostoel en pak op tijd rust als je intensief sport.

HERNIA altijd behandelen?

Hernia herstelt meestal vanzelf

De behandeling bij een hernia is in de tijd ook veranderd.  We weten dat de meeste hernia’s binnen 3-6 maanden aardig goed hersteld zijn. Je kunt dus beter afwachten zolang je nog in staat bent om redelijk normaal te functioneren en de pijn te dragen is. De opvatting dat je iets kapot kan maken met dit ‘normaal’ functioneren klopt niet, want de wervelkolom is over het algemeen zo stabiel en veilig in het lichaam opgeborgen dat dit eigenlijk niet kan. Voorzichtigheid en rekeningen houden met je klachten is natuurlijk wel verstandig. Blijf dus in beweging ga oefeningen uitvoeren of zelfs ga sporten, kortom functioneer normaal zolang dit voor jou goed voelt!

afspraak maken
HERNIA EN OSTEOPATHIE

Osteopathie

Je lichaam zal zelf moeten herstellen maar osteopathie helpt de voorwaarden te scheppen. Het kan wel maanden duren, waarbij je je onbewust aanpast aan je klachten en beperkingen, zoals minder sporten en stijver bewegen. Je kunt daardoor meer of andere klachten krijgen. Een osteopathische behandeling om de paar weken kan dan heel nuttig zijn. De Osteopaat werkt op spanning en verlies aan bewegelijkheid rondom de klacht. Ook beoordeelt deze hoe jij je met je klachten omgaat. Krijg je voldoende beweging of belast je juist te veel? Neem je voldoende tijd om te ontspannen, krijg je voldoende nachtrust en eet je gezond? Allemaal belangrijk om goed te kunnen herstellen!

Wil je meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan