Lage rugklachten

Spit-klachten en Lumbago

Wat wil jij weer kunnen doen?
BEL NU
'De pijn kan zo hevig zijn dat zelfs een wandeling maken niet meer gaat'

Als het 'in je rug schiet'

Spit-klachten en Lumbago zijn veel gehoorde termen die gebruikt worden voor a-specifieke lage rugpijn en vaak door een arts als verwijsdiagnose worden gebruikt. Deze termen zeggen eigenlijk niets over de oorzaak van de rugpijn. Vaak is er al een hele periode vooraf meer spanning in het lichaam aanwezig welke nog geen grote problemen gaf maar dan ineens van het ene op het ander moment voel je een stekende pijn en kun je nauwelijks nog bewegen. Je kunt het vergelijken met een emmer die langzaam volloopt maar op het laatst is dat kleine beetje water genoeg om de emmer te doen overlopen. Voor jou kan een simpele beweging voldoende te zijn om ineens hevige klachten te ervaren.

De klachten zijn vaak scherp van aard en kunnen heel erg beperkend zijn voor je functioneren. Je kunt uitstraling ervaren naar je bil of bovenbeen maar op een röntgenfoto of MRI gaan ze niets vinden. Vaak worden de klachten veroorzaakt door een hevige spierspanning die kan leiden tot een blokkade tussen twee of meer wervels en de opbouw en de intensiteit van de klachten wordt veroorzaakt door de neurologische structuren/ de zenuwen die zich hier bevinden. Er is wel een voordeel: deze klachten zijn soms heel vervelend maar vaak niet ernstig en wanneer je de juiste zorg krijgt en er op de juiste manier mee om gaat zul je snel weer herstellen.

DIAGNOSE

Oorzaken van Spit of Lumbago

De oorzaak van deze klachten is vaak niet duidelijk terug te halen. Bij de acute klachten lijkt er een verband met de verstoring van de balans tussen de belasting op de rug en de belastbaarheid van het lichaam. Er zijn echter veel factoren die een rol kunnen spelen want naast de leefstijl hebben ook biologische, psychologische en sociale factoren een rol bij het optreden van rugpijn. Bijna iedereen kent wel perioden in het leven waar je net even te veel aan je hoofd hebt, zorgen hebt of te veel werk hebt te doen. Dit gaat vaak direct ten koste van regelmatig bewegen en het goed kunnen ontspannen, kortom je dagelijks leven is niet meer in balans. Dit zijn de momenten dat je spanning gaat opbouwen wat op zich niet erg is omdat het lichaam normgaal gesproken goed in staat is om hierop te kunnen compenseren. Als de spanning te ver opbouwt of te lang aanhoudt kan het wel zijn dat dit compensatievermogen tegen de grens loopt en dan is een simpele buk beweging ineens te veel en ‘schiet’ de pijn in je rug.

WAT TE DOEN

Blijf in beweging!

De druppel die de emmer deed overlopen is, zoals eerder gezegd, vaak een simpele beweging en daarom is de kans dat hierbij iets is beschadigd heel klein. De pijn kan echter wel heel hevig zijn en is op dat moment een beschermingssignaal. Je mag daarom best even gas terug nemen maar het slechtste wat je kunt doen is gaan zitten of liggen en niet meer bewegen want dan neemt de spanning nog verder toe en daarmee ook de pijn. Probeer juist rustig in beweging te blijven waar dit kan en je zult merken dat de klachten snel gaan verminderen. Als de spierspanning afneemt gaat bewegen ook weer steeds makkelijker en dan zien we dat patiënten vaak binnen een aantal dagen tot een week weer herstellen.

afspraak maken
WANNEER OSTEOPATHIE

Als klachten terugkomen of erger worden

Als dezelfde klachten steeds terugkomen en je steeds minder kunt doen, maak dan een afspraak.

– Waarom herstel je niet goed?
– Luister je voldoende naar de signalen die je lichaam geeft?
– Is er misschien een onderliggend probleem dat de klachten laat terugkomen?

Voorbeelden zijn een verminderde spierfunctie in de lage rug of bekkenring, een verstoring of verandering in je ademhaling of verhoogde spanning door littekens na een operatie. Osteopathie kijkt verder dan de klacht!

Wil je meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan