Spier- en gewrichtsaandoeningen

Cervicale arthrose

Wat wil jij weer kunnen doen?
BEL NU
'Een goede fitheid en blijven bewegen zijn ontzettend belangrijk, osteopathie zet jou weer in beweging'

Arthrose in de nek

Arthrose in de nek (cervicale arthrose) kan zorgen voor vervelende klachten. Meestal betreft het een ‘secundaire’ arthrose: het gevolg van gewrichtsontstekingen of een matige lichaamshouding. Ook kan na een ongeval het kraakbeen in de nekwervels beschadigen, wat na verloop van tijd kan zorgen voor arthrose. De historie van de klachten is belangrijk, omdat deze vaak al goed aangeeft waar het probleem door veroorzaakt kan zijn. Aan de arthrose zelf is vaak niet veel te doen, maar wel aan de gevolgklachten.

Arthrose valt onder de reumatische aandoeningen en is niet meer dan het relatief normale proces van slijtage aan botten en gewrichten. Vrijwel iedereen krijgt er op hogere leeftijd mee te maken, al ervaart lang niet iedereen daarbij klachten. Op een röntgen-foto of MRI-scan zie je zelfs bij gezonde mensen die verder geen klachten ervaren in veel gevallen arthrose. Dit zegt niets over het wel of niet ervaren van klachten. Daarom sturen artsen tegenwoordig niet meer zo snel door voor aanvullend onderzoek.

Beperkingen door arthrose in de nek

De relatie tussen arthrose, pijn en stijfheid

Patiënten die wel klachten ervaren, geven vaak aan last te hebben van pijn of een stijf gevoel in de nek. De bewegelijkheid van de nek kan afnemen waardoor mensen moeite krijgen met omkijken. Dit kan beperkingen geven bij het autorijden of fietsen, of klachten bij omhoog kijken: behoorlijk vervelend als je een plafond moet schilderen. De pijn kan ook uitstralen: afhankelijk van de locatie en de ernst kun je uitstraling naar de schouder of arm ervaren, maar ook komen hoofdpijnklachten veel voor.

Wil je meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan