Duizeligheidsklachten

Cervicogene duizeligheid

Wat wil jij weer kunnen doen?
BEL NU
‘Na 2 behandelingen kon ik mijn werk weer gewoon oppakken!’

Duizeligheid vanuit de nek

‘Cervicogene’ duizeligheid is een vorm van duizeligheid, die wordt veroorzaakt vanuit het nekgebied. Deze aandoening is moeilijk te testen en de oorzaken kunnen divers zijn. In de nek bevinden zich vele structuren die kunnen zorgen voor duizelingen. Zo lopen er heel veel spieren die reageren op de positie van het lichaam en indirect ons evenwichtssysteem van informatie voorzien. Ook zijn er belangrijke bloedvaten die kunnen zorgen voor duizelingen als de zuurstofvoorziening naar de hersenen in de problemen komt.

Bij een lage bloeddruk kan het zijn dat je plotseling duizelingen ervaart als je te snel recht overeind komt nadat je een tijd hebt gelegen of gezeten (de sensoren voor de bloeddruk bevinden zich in de nekregio in de beide halsslagaders). De bloedvoorziening naar de hersenen komt op dat moment in gevaar omdat de bloeddruk niet in staat is de verandering van lichaamshouding te compenseren. De oorzaak van deze duizeligheidsklachten wordt in medische termen ‘orthostatische hypotensie’ genoemd.

Ostheopathie & cervicogene duizeligheid

De relatie tussen spierspanning en duizeligheid

Nekklachten en duizelingen zijn ook direct met elkaar verbonden. Iemand die duizelig wordt zal zichzelf schrap zetten, al zijn spieren aanspannen om niet om te vallen of misselijk te worden. De spieren in de nek zullen hier het hardst moeten werken. Dit leidt tot spanning en stijfheid. Omgekeerd echter kan het net zo werken. Bij een stijve nek of gespannen nekspieren kunnen duizelingen optreden. Het is dus zaak om al deze zaken goed te controleren om de juiste behandeling te kunnen geven.

Wil je meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan