Klachten na een auto ongeval of val op je hoofd

Whiplash syndroom

Wat wil jij weer kunnen doen?
BEL NU
'Zorg dat je de tijd neemt om te herstellen'

Wat is een Whiplash

Per jaar zien we in Nederland zo’n 15.000-30.000 gevallen van een whiplash. Whiplash-klachten ontstaan na een krachtige, plotse impact op het hoofd en de wervelkolom die daardoor een beweging maken die lijkt op het uiteinde van een zweep; vandaar ‘whiplash’. De bekendste oorzaak  is een kop-staart-botsing met de auto, maar het kan ook optreden bij een sporttrauma of een val van de trap. Er kunnen beschadigingen optreden door de enorme kracht die op de nek komt, maar vaak toont aanvullend onderzoek (Röntgen/CT scan) weinig bijzonderheden. De diagnose wordt daarom vaak gesteld op basis van het verhaal van de patiënt. De klachten zijn meestal langdurig met een grote impact op je leven.

De klachten variëren flink: van direct en hevig tot later opkomend, van lichte pijn, duizeligheid of vermoeidheid tot maandenlang niet meer kunnen functioneren. Al deze klachten vallen onder het ‘whiplash syndroom’ of in het engels ‘Whiplash-Associated Disorder’ (WAD). Ongeveer de helft herstelt na 3 maanden, 90% na een jaar. Ongeveer 10% blijft chronische klachten ervaren. Hierbij is gebleken dat psychologische factoren als negatieve verwachtingen, het catastroferen van het ongeval en een passieve houding van de patiënt een goed herstel negatief beïnvloeden. Ook een verminderde nekmobiliteit werkt tegen: actief blijven bewegen zorgt er voor dat de kans op chronische klachten minder groot is.

DIAGNOSE

Wat is belangrijk na het trauma

Het is verstandig om je nek goed te laten onderzoeken bij klachten na een ongeval, ook als de klachten pas na dagen optreden. De huisarts kan bij twijfel doorsturen voor aanvullend onderzoek. Soms krijgt de patiënt een nekkraag voorgeschreven. Deze mag niet langer dan 6 weken worden gedragen!  Dat moet ook  voldoende zijn: als er schade is ontstaan in het weefsel, dan zou dit in een periode van 6 weken echt hersteld moeten zijn.  De kraag kan dan weer af.  Blijf je er langer mee lopen, dan verlies je steeds meer belastbaarheid in de nekregio en dit kan tot andere klachten leiden.

WHIPLASH behandelen

Whiplash syndroom in bredere zin

Een simpele oplossing bij whiplash-klachten is er niet. Ook is het niet mogelijk om een behandelrecept mee te geven. Belangrijk is om actief te blijven bewegen en in je dagelijks leven zo normaal mogelijk te blijven leven. Als je na het ongeluk veel angsten blijft houden en daardoor geneigd bent tot passief gedrag, is dat het eerste om aan te werken. Je moet weer vertrouwen krijgen in je lichaam en dit doe je het best door normaal te functioneren. Psychologie en fysiotherapie, maar ook osteopathie kunnen hier bij helpen.

afspraak maken
WHIPLASH SYNDROOM

Osteopathie

Je lichaam moet zelf kunnen herstellen. Het punt is: herstel heeft beweging nodig, terwijl je onbewust vaak steeds passiever wordt door de aanhoudende pijn en stijfheid. Een goede nekmobiliteit heeft invloed op je hele functioneren en is essentieel om te herstellen. Osteopathie kan helpen en werkt met milde technieken op de spieren, het bindweefsel en de wervelkolom. De osteopaat zal ook ingaan op ‘negative illness beliefs’ die je herstel belemmeren: jouw gedachten  over het ongeval, de gevolgen ervan en misschien de twijfel of je ooit nog wel normaal kan functioneren. Mensen met langdurige klachten worden niet alleen steeds passiever maar zorgen vaak ook minder goed voor zichzelf. Gezond eten en leven is juist zo nodig voor een goed herstel!

Wil je meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan