Hoofdpijn vanuit de nek

SPANNINGSHOOFDPIJN

Wat wil jij weer kunnen doen?
BEL NU
‘spanningshoofdpijn is een gevolg, geen oorzaak’

Wat is spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn is hoofdpijn die ontstaat door een te hoge spanning in de gewrichten, spieren en bindweefsel(fascia) in de nek, de hals of het aangezicht. De hoofdpijn komt vaak opzetten hoog in de nek of vanaf het achterhoofd en kan uitstralen over het hoofd tot achter de ogen. De pijn kan hevig stekend van aard zijn en éénzijdig of aan beide zijden tegelijk optreden, afhankelijk van waar de spanning zich bevindt.

De spanning is meestal een gevolg en geen oorzaak. Het is dus belangrijk is om te achterhalen waarom de structuren zo gespannen zijn. Spanningshoofdpijn kan variëren van licht tot heel hevig. Je kunt door de hoofdpijn misschien niet meer naar werk of school of zelfs alle sociale contacten gaan mijden. Dit kan zorgen voor nog meer spanning. Alles bij elkaar kan hoofdpijn een enorme invloed hebben op je kwaliteit van leven.

DIAGNOSE

Oorzaken van spanningshoofdpijn

De oorzaken van spanningshoofdpijn zijn divers. Van je lichaamshouding en stress in je dagelijks leven tot je voedingspatroon en ’toxines’ als alcohol, medicatie of andere drugs. Een matige lichaamshouding of ongewone zware belasting kan ons systeem overbelasten: in de schedel, de wervelkolom of het bekkengebied kunnen dan bewegingsbeperkingen opbouwen. Beperkingen kunnen ook ontstaan door een trauma, zoals compensatie bij een enkel ‘verstuiking’. Ook te snel weer gaan sporten na een blessure, met nog aanwezige pijn, kan zorgen dat je gaat bewegen in een pijn ontwijkende houding waardoor je spanning opbouwt.

Hoofdpijn kan ook vanuit je organen ontstaan. Dat heeft te maken met relaties die via het zenuwstelsel bestaan tussen de organen, de wervelkolom en de structuren in de schedel zoals de bloedvaten en de hersenvliezen. Hoofdpijn blijkt te kunnen samenhangen met darmproblemen, longproblemen of spanning in het bindweefsel rondom een ‘vervette’ lever. Dit kan komen door eenzijdige of verkeerde voeding of eerder genoemde ’toxines’. Je lichaam blijft proberen te functioneren met de beperkingen, maar een te hoge spanning zorgt voor blokkaden waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. Houdt dit lang aan, dan kan spanningshoofdpijn ontstaan.

DIAGNOSE

Waarom heb je hoofdpijn

Bij de intake brengen we eerst het klachtenmechanisme in kaart : je klachtenhistorie, eerder doorgemaakte blessures of operaties, leefstijl en omgevingsfactoren maar ook je dagelijkse belasting versus belastbaarheid. Deze informatie helpt de osteopaat vaak al heel goed in de verdere stappen. In het onderzoek wordt het lichaam uitgebreid onderzocht op houding en beweegpatronen, bewegingsverlies in de weefsels en structuren en de ademhaling. Mogelijk wordt ook de bloeddruk en hartslag meegenomen. Osteopathie kan de gevolgen helpen verminderen, maar voor een goed en duurzaam herstel zul je eerst de oorzaak moeten vinden en behandelen.

afspraak maken
BEHANDELING

Wat doet de Osteopaat

De behandeling richt zich op structuren en weefsels die gespannen zijn of minder goed bewegen, met stretch-technieken, mobilisatie-technieken en soms ook manipulaties. De osteopaat kan werken op botten en gewrichten, op bindweefsel maar ook op bloedvaten, zenuwstelsel en organen. Door de balans en bewegelijkheid terug te brengen, kan jouw lichaam gaan herstellen. Vaak zijn meerdere behandelingen nodig om tot een duurzaam resultaat te komen. Het is belangrijk dat jij actief meewerkt. De osteopaat moet weten hoe je lichaam reageert op de behandelingen, maar ook wanneer klachten terugkomen. Je kunt daarnaast oefeningen en adviezen meekrijgen over voeding en aanpassingen in je leven.

Wil je meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan