Terugkerende hoofdpijn

MIGRAINE

Wat wil jij weer kunnen doen?
BEL NU
'Gewoon een sociaal leven hebben kan al een uitdaging zijn met migraine.'

Wat is migraine?

Een vaak plots opkomende, alles overheersende hoofdpijn, soms met een ‘vage’ periode vooraf. De hoofdpijn bonkt of dreunt, is vaak éénzijdig en gaat soms gepaard met misselijkheid en zelfs braken. Je hebt moeite met licht en geluid en het liefst ga je liggen in een donkere kamer. Als de aanval is weggetrokken heb je het gevoel een kater te hebben die nog een hele dag kan duren. Je kunt niet meer normaal functioneren en moet (weer!) je werk of school afzeggen. Herken jij deze klachten? Grote kans dat jij last hebt van migraine.

Aanvallen van migraine komen gemiddeld twee keer per maand terug, maar soms ook vaker. Hoewel de oorzaak van migraine nog grotendeels onbekend is weten we dat het te maken heeft met een verlaagde drempel voor bepaalde prikkels in de hersenen. De meeste mensen hebben hier geen last van, maar bij sommige mensen leidt dit tot een verandering of ontregeling in de hersenen. Dit heeft vervolgens invloed op de bloedvaten en zenuwen in de hersenvliezen die zich direct onder de schedel bevinden. Dit ervaar je als hevige hoofdpijn.

DIAGNOSE

Migraine en de werking van de hersenen

In de hersenstam wordt alle informatie uit het lichaam opgevangen en doorgegeven aan andere delen van de hersenen. Informatie kan komen uit het hele lichaam: chemische prikkels vanuit de organen, mechanische prikkels over de houding en positie van het lichaam uit het bekkengebied, de wervelkolom en de ledematen. Thermische prikkels komen vanuit de huid, en ga zo maar door. Soms werkt dit samen, waardoor het des te ingewikkelder is om te achterhalen op welke prikkel(s) jij reageert. Je overgevoeligheid is waarschijnlijk erfelijk bepaald maar je prikkeldrempel kan ook tijdelijk lager zijn door omstandigheden. Het werkingsmechanisme van migraine is helaas nog niet volledig duidelijk, het blijft gissen.

Triggers blijken de menstruatieperiode, ontregeling van de biologische klok (jetlag) en vermoedelijk extreme vermoeidheid of ontspanning na hevige stress. Voeding wordt wel genoemd als oorzaak van migraine, maar mogelijk hangt dit anders samen. Door de stress die een aankomende aanval oproept,  kunnen mensen ook onbewust andere voeding pakken. Dit geldt ook voor spanning in de nek. Deze kan ook opbouwen als gevolg van de stress in de eerste fase van de aanval. Een behandeling van de nek kan mogelijk wel de klachten verminderen, maar de aanval kan niet worden voorkomen. De migraine is dan wel beter te verdragen. Verder onderzoek zal hoe dan ook nog veel moeten uitwijzen.

BEHANDELING

Wat doet Osteopathie?

Bij migraine is het een uitdaging om de juiste behandeling te bepalen en de juist adviezen te geven. Het begint bij het klachtenverhaal van de patiënt: de klachtenhistorie, de leefstijl en omgevingsfactoren. Het onderzoek geeft aanvullend informatie over het lichaam. Waar zit spanning, wat beweegt minder goed, hoe hangen beperkingen in de structuren en weefsels onderling samen? De behandeling zal zich richten op een optimale functie van die structuren. Spanning verminderen in de buik, bekkenorganen en het middenrif geeft bijvoorbeeld verandering in de prikkeloverdracht vanuit dit gebied en kan mogelijk helpen om aanvallen minder vaak te laten terugkomen of te verminderen in intensiteit.

afspraak maken
MIGRAINE OF SPANNINGSHOOFDPIJN

Het is niet altijd duidelijk

Mensen denken regelmatig ten onrechte dat ze migraine hebben. Het is vaak een ‘gegeven’ in de familie, of de klachten worden herkend door een vriend of collega. Maar niet iedere hoofdpijn is migraine. Zowel migraine als spanningshoofdpijn kunnen hevige klachten geven, maar een echte migraine heeft zijn eigen kenmerken en is moeilijker te behandelen. Een spanningshoofdpijn reageert vaak direct op behandeling van het spier/bindweefsel en de nek, vermindering van stress, meer ontspanning en voldoende nachtrust. De leefstijl en omgevingsfactoren maar ook het lichamelijk functioneren zijn hier uitermate belangrijk. Twijfel je? Maak een afspraak want mogelijk ben jij zelfs helemaal van je hoofdpijn af te helpen!

Wil je meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan