Pijn in je kaak of wang

AANGEZICHTSPIJN

Wat wil jij weer kunnen doen?
BEL NU
‘Als een glimlach al zoveel pijn geeft’

Wat is aangezichtspijn?

Bij aangezichtspijn ervaar je hevige pijn in je gezicht, vaak aan één kant ter hoogte van je kaak of wang. Men denkt dat 10% van de mensen wel eens last heeft van aangezichtspijn. Acute aangezichtspijn kan plots optreden als gevolg van bijvoorbeeld een ontsteking in een kaakholte of bij gebitsproblemen. Chronische aangezichtspijn houdt veel langer aan, meer dan 6 maanden, en is een zware belasting op de kwaliteit van leven. We onderscheiden hierin typische pijn en a-typische pijn.

De meest voorkomende typische aangezichtspijn is Trigeminus-neuralgie, meestal aanvallen afgewisseld met klachtenvrije perioden. Ook bij MS waar de zenuwen beschadigd raken ervaren patiënten typische aangezichtspijn. Daarnaast is er a-typische pijn die over een langere tijd continu blijft aanhouden, vaak met meerdere oorzaken. Bij een ’triggerpoint’ in het gezicht kan de oorzaak bijvoorbeeld een gespannen spier bij een verkeerde mondsluiting zijn, maar ook een probleem ergens anders.

DIAGNOSE

Oorzaken van spanningshoofdpijn

De oorzaken van aangezichtspijn kunnen heel divers zijn. Er kan sprake zijn van specifiek een holte-ontsteking of een zenuwontsteking. Je kunt pijn ervaren als gevolg zijn van een afwijkende mondsluiting nadat er tanden zijn getrokken of bij slijtage van tanden. Ook kan er hevige spanning staan op de spieren van de kaakgewrichten na herhaaldelijk overbelasten, en ook een trauma kan klachten veroorzaken. Stress wordt vaak gezien als een factor die aangezichtspijn kan uitlokken maar ook kan verergeren.

Door stress kun je gaan tandenknarsen of klemmen met je kaken. Hiermee bouw je spanning op in je aangezichtsspieren. In de spieren kunnen ’triggerpoints’ ontstaan die felle pijn geven. Aangezichtspijn kan zoveel impact hebben op je dagelijks leven dat je door de pijn zelf nog meer stress gaat ervaren. Dit kan de klachten weer erger maken. Langdurige stress kan bovendien zorgen voor slijtage aan de tanden wat weer invloed heeft op de mondsluiting, en zo kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen.

GEVOLGEN

Vermindering van kwaliteit van leven

Als de diagnose aangezichtspijn wordt gemist, kan een patiënt soms jaren lang met serieuze pijn moeten leven. Chronische pijn zorgt voor emotionele stress en kan ook de kwaliteit van leven enorm verslechteren: het vermijden van pijnprikkels kost veel energie en je kunt chronisch moe worden. Je kunt verjaardagen gaan vermijden, steeds vaker thuis blijven en mogelijk zelfs in een depressie belanden. Omdat kauwen en slikken pijn doet, kun je ook eten vermijden en ongewenst gewicht verliezen.

Zonder duidelijke diagnose heeft je omgeving niet altijd begrip voor je gedrag. Je kunt je ook schamen voor je klachten, waardoor je er ook niet snel hulp voor zoekt. Als de situatie lang blijft aanhouden, kun je in een negatieve spiraal terechtkomen waar je zelf niet meer uitkomt: de pijn zorgt voor steeds meer stress en pijn.  Osteopathie kan dit gelukkig vaak snel doorbreken. Met de juiste behandeling kan vermindering van de pijnklachten worden bereikt, waardoor je lichaam weer tot rust komen!

BEHANDELING

Hoe kan osteopathie helpen

De osteopaat zal eerst je klachten in kaart te brengen door goed te luisteren naar je verhaal. Dit geeft al veel informatie over mogelijke oorzaken en de gevolgen waarop de behandeling zich moet richten. Als dit beeld duidelijk is, kan een behandeling op maat worden ingesteld. Het kan zijn dat de osteopaat gaat behandelen op delen van je lichaam waar jij zelf niet aan denkt, maar die wel van invloed zijn op een goed resultaat. Omdat er zoveel oorzaken kunnen zijn voor aangezichtspijn én omdat aangezichtspijn zoveel vervelende gevolgen kan hebben, is de behandeling altijd individueel maatwerk.

[contact-form-7 id="1091" title="Contact"]