Running-Related-Injuries (RRI)

HARDLOOP GERELATEERDE KLACHTEN

Hoe kun je klachten voorkomen?
BEL NU
'30-50% van de hardlopers heeft jaarlijks een blessure'

Blessures bij hardlopen

Hardlopen is erg populair sinds de jaren 70-80 van de vorige eeuw. Sinds die tijd zijn steeds meer mensen gaan hardlopen als sport. Jaarlijks ervaren veel hardlopers klachten en daar is al veel onderzoek naar gedaan sinds de jaren 80. We zien nu echter nog steeds dezelfde blessure cijfers, ondanks dat er al heel veel ontwikkelingen zijn geweest rondom het hardlopen. Sportschoenen zijn continu doorontwikkeld, trainingsmethoden zijn aangepast, maar toch loopt nog steeds 30-50% van alle atleten jaarlijks met één of meerdere blessures rond. Daarin is dus niet veel veranderd.

De meest voorkomende hardloop-gerelateerde-klachten zijn klachten aan de achillespees, een ‘runners-knee’,  MTTS (Mediaal-Tibiaal-Stress-Syndroom of ‘Shin-splints’), fasciitis plantaris (peesplaat ontsteking onder de voet), een stressfractuur (spontane fractuur door overbelasting) en het zogenaamde compartiment syndroom. Welke klachten jij ook ervaart, er (letterlijk) mee doorlopen, is meestal geen goed idee.  Je klachten kunnen niet alleen verergeren, maar ook uitbreiden en zelfs chronisch worden. Ervaar jij ook klachten tijdens of na het hardlopen? Osteopathie kan je vaak snel helpen!

Oorzaken hardloopgerelateerde klachten

Waar komt jouw hardloopblessure vandaan?

Er is al veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van hardloopblessures. Een eenduidig antwoord blijkt niet te vinden. Vaak worden meerdere oorzaken in samenhang benoemd, zowel training gerelateerd als leefstijl en persoonlijke factoren (Malisoux, 2015 en vd Worp, 2015). Hardloopblessures worden benoemd als ‘overbelasting-blessures’ die ontstaan als gevolg van de belasting die het lopen met zich meebrengt. De hardloopbelasting kan zorgen voor micro-traumata in het spier-skeletstelsel wat over langere tijd klachten gaat geven.

Risicofactoren

Klachten voorkomen doe je zo!

Er zijn wel een aantal risico factoren uit de onderzoeken naar voren gekomen, die een relatie hebben met optredende of recidiverende klachten. De belangrijkste zijn gebleken: eerder doorgemaakte blessures, een hoger MBI, hogere leeftijd, een te snelle trainingsopbouw, te weinig nachtrust en rust tussen de trainingen, gebrek aan hardloop ervaring en verkeerde hardloopschoenen of steunzolen. Daarnaast wordt de mentale balans in het dagelijks leven vaak onderschat: heb je de juiste belastbaarheid voor het hardlopen?

opbouwen belastbaarheid

Wat kan Osteopathie betekenen?

De beoordeling van het hele lichaam maar ook van de andere factoren als leefstijl, eerder doorgemaakte blessures en trainingsbelasting geven de meeste kans om een juiste behandeling in te stellen. De symptomen van de klachten zijn vaak niet de oorzaak van de klachten en het is dus niet zo dat wanneer de pijn of beperking hersteld is, het lopen weer terug op het oude niveau kan worden opgepakt. Vaak is aanvullende training nodig om duurzaam te herstellen. Ook bij het opbouwen van je belastbaarheid kan de osteopaat je helpen!

Je hele lichaam doet mee

In de behandeling zal de osteopaat lokaal werken op de klachten en symptomen, maar veel belangrijker is het vinden van de juiste balans: de optimale omstandigheden om te herstellen of te functioneren tijdens en na de sportbelasting. Om dit te bereiken werkt de osteopaat ook op de doorbloeding, de spanning in de weefsels en de optimale bewegelijkheid in de hele keten van voet tot in de wervelkolom. Daarbij helpt osteopathie om te komen tot een goede spierkracht en core-stability. Osteopathie houdt daarbij altijd het overzicht over het functioneren van het hele lichaam.

Preventief behandelen

De gevolgen van blessures gaan vaak verder dan alleen de plek waar je de pijn voelt. Osteopathie geeft het lichaam de juiste behandeling om goed te kunnen herstellen van die vervelende blessure, maar ook om andere klachten te voorkomen. Een ‘preventieve’ behandeling is heel waardevol als ondersteuning bij het hardlopen. Het doel is daarbij om het lichaam in een optimale staat te houden, waarmee je het maximale van je lichaam kunt vragen en ’topprestaties’ mogelijk zijn. Dit is de reden dat steeds meer professionele sporters gebruik maken van osteopathie tijdens hun sportcarrière. 

Wil je meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan