Sportklachten

Overbelastingblessures

Hoe kunnen we het samen voorkomen?
BEL NU
‘Met de juiste balans kom je veel verder, zonder klachten.'

Overbelasting door het sporten

Bij het sporten belast je je lichaam vaak veel zwaarder dan in het normale dagelijkse leven. De snelle bewegingen en de intensiteit van de kracht die je moet zetten, kunnen je in de problemen brengen als je je niet voldoende hebt voorbereid. Ook kun je tijdelijk minder belastbaar zijn, zoals juist na een intensieve voorbereidingsperiode, na een verkoudheid/griep of rondom de menstruatie. Ook kun je minder belastbaar zijn door stress of door een lange en vermoeiende reis voor een internationale wedstrijd.

Voorbeelden van overbelastingblessures zijn achillespeesklachten, tenniselleboogklachten, werpschouder/GIRD, jumpers-knee. Deze klachten hebben met elkaar gemeen dat de aanhoudende belasting bij het sporten heeft gezorgd voor een verstoring in het weefsel met als gevolg de opbouw van klachten. Een sporter zal in eerste instantie willen blijven sporten (‘het zal wel over gaan’), maar vaak zien we echter een toename van de klachten. Uiteindelijk wint de blessure en staat de sporter aan de kant.

Let op de balans!

Sporten is meer dan keihard trainen

Sporten is meer dan zo hard mogelijk trainen om zo hoog mogelijk te presteren. Om te kunnen (blijven) presteren, moet er balans zijn tussen trainen en rusten, de juiste voeding, voorkomen van stress/afleiding en de juiste begeleiding naar een optimale voorbereiding. Osteopathie helpt deze balans bewaren omdat in de beoordeling en de behandeling de ‘hele’ sporter centraal staat en klachten al in een vroeg stadium kunnen worden opgespoord en weggenomen.

Wil je meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan