Problemen met ademhalen

Hyperventilatie en disfunctioneel adempatroon

Wat wil jij weer kunnen doen?
BEL NU
‘Martijn kijkt verder dan de klacht alleen’

Ademhaling en ons stresssysteem

Je ademhaling heeft veel te maken met je stresssysteem. Bij te veel stress kun je verkeerd gaan ademen. Andersom houdt een verkeerd adempatroon ook de stress in je lichaam in stand. Bouw je over lange tijd te veel stress op, dan kan je ademhaling ‘ontsporen’. Dit noemen we hyperventilatie en kan bijvoorbeeld optreden vlak voor een examen of als we ineens oog in oog staan met gevaar. Op zich een natuurlijke reactie, maar je kunt er flink last van hebben.

Je kunt ook een verandering in je adempatroon opbouwen, als jij je over langere tijd aanpast aan bepaalde omstandigheden. Misschien moet je veel praten voor groepen en adem je niet goed door. Of je komt onvoldoende tot rust door een hoge werkdruk. Over de tijd kun je dan een minder efficiënt adempatroon ontwikkelen. Hier praten we over een ‘disfunctioneel adempatroon’. Ook hier kun je veel last van hebben, omdat het je remt in je dagelijks leven.

Symptomen ademhalingsstoornissen

Hyperventilatie of disfunctioneel adempatroon?

De symptomen bij beide ademhalingsstoornissen kunnen op elkaar lijken en zijn heel divers: vaak geeuwen, zuchten, spanning op de borst, hoofdpijn, duizeligheid, paniekaanvallen, buikkrampen, winderigheid, droge hoest, hartkloppingen, tintelingen in armen en handen, angsten, zwak voelen of flauw vallen. Ook de oorzaken zijn divers, in te delen in psychologisch (angst, stress, depressie), medisch (astma, longontsteking, COPD/Emfyseem), drugs (overdosis, gebruik puffers, alcohol/koffie/nicotine) en overige oorzaken (inspanning, koorts, zuurstofgebrek op hoogte, praten).

Osteopathie bij admenhalingsstoornissen

Wat kan osteopathie betekenen?

Bij ademhalingsstoornissen richt de osteopaat zich op de ademhaling zelf en op het leren ontspannen in je lichaam. Osteopathie kan je daarnaast leren hoe je in bepaalde situaties anders kunt reageren. Denk aan het loslaten van je angsten, de manier waarop je praat en je algemene conditie, kracht en nachtrust. Goed slapen is ontzettend belangrijk is voor herstel, ontspanning en belastbaarheid! De osteopaat helpt je om te veranderen wat nodig is, zoals anders ademen, anders praten en gezonder leven.

Werken aan bewegelijkheid

Manuele behandeling

Manuele behandeling kan helpen, als je lichaam gewend is geraakt aan een verkeerd adempatroon. Als je langere tijd rondloopt met de klachten, heeft dit effect op je lichaam zoals spanning in de borstkas, op de spieren in de buik en/of in de nek-schoudergordels. Als gevolg hiervan bouwen blokkades op in je lichaam, wat de klachten kan versterken. Osteopathie haalt deze blokkades weg waardoor jouw lichaam weer beter beweegt en beter kan ontspannen. Daarmee kunnen de klachten al direct sterk verminderen.

Wil je meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan