Pijnlijke en stijve gewrichten

Arthritis en arthrose

Wat wil jij zo lang mogelijk blijven doen?
BEL NU
‘Martijn kijkt verder dan de klacht alleen’

Arthritis en arthrose

Steeds meer mensen krijgen klachten aan gewrichten door arthrose en/of arthritis. Arthrose is een vorm van reuma, waarbij het kraakbeen afneemt en de botstructuren veranderen. Door deze veranderingen zien we stijfheid, beperkingen en slijtage optreden. Ondanks veel onderzoek is de oorzaak van artrose nog niet echt duidelijk, al weten we dat leeftijd, erfelijkheid, geslacht, overgewicht en oude beschadigingen van het gewricht meespelen.

Arthritis is een ontstekingsreactie in een gewricht. Bij arthritis zijn heel veel mogelijke oorzaken bekend zoals reumatoïde arthritis, jicht, traumatische en niet-traumatische ontstekingen (met of zonder infectie). De ontstekingen bij arthritis gaan klassiek gepaard met zwelling, pijn, roodheid en warmte en met stijfheid en functieverlies tot gevolg. Osteopathie kan bij beide aandoeningen helpen om de klachten te verminderen en kwaliteit van leven te verbeteren.

Oorzaken arthrose

Arthrose als maatschappelijk probleem

Twee belangrijke factoren bij arthrose zijn leeftijd en overgewicht. Net deze twee zien we toenemen in onze vergrijzende en zwaarder wordende bevolking. We willen steeds comfortabeler leven en steeds meer mensen hebben een zittend beroep. We mogen niet meer zwaar tillen van de arbo diensten, de boodschappen worden voor de deur afgezet en vrijwel alles is vanuit huis te regelen via internet. Ons lichaam is gemaakt om te bewegen en te belasten, maar wordt hierdoor steeds minder belast, minder uitgedaagd en wij (en onze gewrichten) worden zwakker en zwakker.

Osteopathie bij arthritis en arthrose

Wat kan osteopathie betekenen?

Arthrose en arthritis kunnen leiden tot schade in een gewricht, waardoor je steeds minder kunt en steeds stijver wordt. Verder in het arthrose-proces nemen de stijfheid en pijn meer en meer toe. Je gaat je lichaam anders (pijnontwijkend) belasten en daarmee bestaat de kans dat je ook andere klachten gaat opbouwen in je lichaam. Het is bij arthrose belangrijk vroeg in te grijpen, want met de juiste behandeling en betere omgang met je klachten kun je het langer volhouden.

Werken aan bewegelijkheid

Manuele behandeling

De osteopaat kan met een manuele behandeling werken op de mobiliteit en functionaliteit van het gewricht. Hij zal ook werken aan andere gewrichten en structuren in de keten, zodat je hele lichaam zo soepel mogelijk kan bewegen. Het doel is verlichting van de pijn en gewrichtsstijfheid, wat je direct merkt in je dagelijks leven. Ook bij arthritis is manuele behandeling mogelijk, maar voorzichtig met milde technieken om de irritaties niet te laten toenemen.

Wil je meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan