Duizeligheidsklachten

BPPD of positieduizeligheid

Wat wil jij weer kunnen doen?
BEL NU
‘Martijn kijkt verder dan de klacht alleen’

BPPD of ‘goedaardige' positieduizeligheid

BPPD is de meest voorkomende vorm van duizeligheid. Het is gelukkig een goedaardige ‘draaiduizeligheid’ of ‘positieduizeligheid’. Als je snel je hoofd of je lichaam beweegt kun je plots heel duizelig worden, alsof de wereld om je heen aan het bewegen is. Deze ervaring kan voor patiënten angstaanjagend zijn door de hevigheid ervan. Je kunt zelfs misselijk worden en braakneigingen krijgen. De oorzaak is vaak een tijdelijke verstoring in het evenwichtsorgaan en een behandeling kan gelukkig vaak en snel verbetering geven.

In het evenwichtsorgaan bevinden zich kristallen die in principe aan de oorblaasjes gekoppeld zijn. Deze kristallen kunnen door omstandigheden loskomen, bijvoorbeeld na een harde klap tegen het hoofd, een oorontsteking maar ook slijtage omdat je ouder wordt. Deze losgekomen kristallen kunnen gaan ‘rondzwerven’ in het evenwichtsorgaan. Wanneer jij dan in je dagelijks leven van positie wisselt krijgt je evenwichtszenuw verkeerde informatie door en dat ervaar je als een heftige draaiduizeligheid.

Ostheopathie & BPPD od draaiduizeligheid

Wat kan Osteopathie voor je betekenen?

Bij deze vorm van duizeligheid kan de juiste behandeling op heel korte termijn verbetering bereiken. De osteopaat zal eerst goed doorvragen wanneer de duizelingen optreden, bij welke bewegingen, en wat je daarbij ervaart. Ook andere klachten zullen immers behandeld moeten worden. Er bestaan een aantal testen om te bepalen of het daadwerkelijk BPPD betreft. Hiervan is het Epley manoeuvre de belangrijkste; deze is positief in 80% van de gevallen met BPPD klachten. Zodra de osteopaat zeker weet dat het BPPD betreft, wordt de behandeling ingezet.

Wil je meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan