Pijn en spanning in je buik

BUIKKLACHTEN

Wat wil jij weer gewoon kunnen doen?
Bel nu
‘Martijn kijkt verder dan de klacht alleen’

Osteopathie bij buikklachten

Buikklachten komen vaak voor en zijn divers: in de praktijk zien wij patiënten met buikpijn, maar ook met obstipatie, diarree, een opgeblazen gevoel, pijn bij het plassen of niet kunnen eten, veel boeren of oprispend maagzuur. Dat zorgt niet alleen voor pijn of ongemak, maar kan ook andere klachten veroorzaken. Het gebied tussen het middenrif en de bekkenring bevat spieren, banden en belangrijke bloedvaten maar ook de lever, het spijsverteringsstelsel en het uro-genitale systeem waaronder de blaas, nieren, urineleiders en geslachtsorganen.

De buik is dus enorm belangrijk voor onze hele gezondheid: de voedingsstoffen die wij nodig hebben om te kunnen functioneren moeten hier worden opgenomen. Daarnaast bestaan er relaties tussen onze darmen en ons emotionele systeem: steeds vaker wijzen nieuwe onderzoeken naar het ontstaan van een depressie, burn-out problematiek maar ook ADHD en ander psychische aandoeningen op de relatie tussen het functioneren van onze darmen en het kunnen functioneren van ons brein.

Waar komen buikklachten vandaan?

Omdat er zoveel structuren in de buik aanwezig zijn, kan buikpijn veel verschillende oorzaken hebben. Voedingsintoleranties en een prikkelbare darm kunnen leiden tot diarree en pijn. Verklevingen na een operatie kunnen voor een spanningsveld zorgen met klachten in de buik,  de bekkenring of de rug. Een maagzweer of darmontsteking kan pijn veroorzaken, maar buikpijn kan ook optreden bij hevige stress of als je heel emotioneel bent. Juist bij terugkerende buikklachten is het belangrijk om heel goed de klachtengeschiedenis in kaart te brengen.

PREVENTIE

Voorkomen is beter dan genezen

‘Gezond’ leven is van groot belang voor onze buikorganen maar in de huidige maatschappij niet vanzelfsprekend. We leven steeds sneller, ervaren meer stress en raken het gevoel met ons lichaam steeds meer kwijt. Onze voeding is steeds meer bewerkt en bevat meer toevoegingen. We werken zittend met een lichaam dat juist is gemaakt om te bewegen en mensen worden op steeds jongere leeftijd chronisch ziek. Balans terugbrengen in ons leven is een uitdaging maar essentieel voor een goede gezondheid.

Ga bij jezelf eens na of jij je ook laat meeslepen in de stress en hectiek van deze maatschappij. Ervaar jij ook dat je steeds minder aan jezelf toe komt of onbewust steeds minder goed voor jezelf zorgt? Weet je wat je eet en wat goed is voor je, beweeg of sport je genoeg en durf je een vrije dag te nemen of een training over te slaan op het moment dat je lichaam aangeeft dat dat nodig is? Durf je afstand te nemen van stressfactoren in je dagelijks leven? Al deze zaken heb je nodig om een goede gezondheid te behouden.

Ostheopathie & buikklachten

Wat kan Osteopathie voor je betekenen?

De behandeling bij buikklachten is afhankelijk van wat er speelt. Verklevingen na een operatie kunnen worden behandeld als de ontstekingsfase voorbij is en behandeling is gericht op meer bewegingsruimte en vermindering van pijn in de rug of bekkenring. Spanningen in de buik behandelen we met rustige stretch-technieken met vaak een goed effect op de stoelgang, menstruatiepijn of winderigheid. De relaties met spieren in de buikregio, de rondom gelegen gewrichten en de wervelkolom worden onderzocht en behandeld. Dit verbetert ook de doorbloeding van de buikregio en het zenuwstelsel krijgt meer ruimte om goed te functioneren.

Wil je meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan