nieuws

Preventie is de toekomst!

Preventie en intensievere samenwerking binnen de zorg
afspraak maken
‘Martijn kijkt verder dan de klacht alleen’

Preventie is de toekomst!

Nieuwsbericht rijksoverheid van 20-09-2022
Kabinet zet in op preventie en intensievere samenwerking binnen de zorg

Eindelijk lijkt het of er nu doorgepakt gaat worden. Al jaren wordt er gepraat over preventie in de zorg. Preventie van klachten is naar mijn idee ook beter dan het herstellen van klachten want feitelijk ben je dan al een stap te ver.

stijgende zorgkosten

‘Noodzaak is dat we de zorg anders gaan benaderen’

Daarna is het afwachten of men nog in ‘gezondheid’ of een gezonde situatie terug kan komen. De almaar stijgende zorgkosten in Nederland maken dat het noodzaak is dat we de zorg anders gaan benaderen en dat er andere keuzes gemaakt gaan worden want anders gaat het binnen een aantal jaren echt niet meer te betalen zijn. Dit komt mede door de toenemende vergrijzing die pas rond 2040 zal gaan pieken, maar ook de toename van het aantal mensen met een chronische aandoening en het feit dat we wel steeds ouder worden maar ook op steeds jongere leeftijd ziek worden. De tijd dat we leven neemt daarmee toe maar de tijd dat we in gezondheid leven neemt af. Als we niet oppassen stijgen de kosten daardoor nog harder.

Osteopathie staat bekend als een complete behandeling, wordt vaak holistisch genoemd, is een behandelconcept waarin wordt gezocht naar de oorzaak van de klacht en niet naar de symptomen. Toch is voor veel mensen niet goed duidelijk waar osteopathie over gaat.

In de osteopathie gaan we er vanuit dat normaal gesproken alles wat nodig is voor een goede gezondheid aanwezig is in het menselijk lichaam. Wanneer het lichaam en de systemen in het lichaam optimaal kunnen bewegen en functioneren zal de gezondheid van het lichaam ook optimaal kunnen zijn. Door verschillende oorzaken kan de balans, de bewegelijkheid of het functioneren in de problemen komen en wanneer deze situatie lang genoeg aanhoudt en het lichaam hierop niet meer kan compenseren gaan wij lichamelijke beperkingen ondervinden of worden we uiteindelijk ziek.

De reguliere gezondheidszorg diagnostiseert een ziekte en gaat deze vervolgens behandelen maar de osteopathie richt zich juist op gezondheid en de aanwezigheid van bedreigingen van de gezondheid.

Somatische disfunctie

Een voorbeeld van deze bedreiging is een somatische disfunctie als gevolg van o.a. de stressvolle maatschappij waarin wij leven, de steeds meer bewerkte voeding maar steeds minder gezonde voeding die wij eten maar ook de ‘overbelasting’ of ‘onderbelasting’ vanuit onze werksituatie.
Een somatische disfunctie zien wij als een verstoring in het functioneren in het lichaam of in delen van het lichaam zoals de organen, spieren en gewrichten, het zenuwstelsel, de doorbloeding en het lymfesysteem welke, in een aanhoudende situatie, na verloop van tijd kan zorgen voor een uitbreiding van de disfunctie waarbij onze ‘gezondheid’ wordt aangetast.

Osteopathie is een prima behandelmethode om het lichaam daar waar nodig te ondersteunen of door middel van behandeltechnieken te helpen om een zo gezond mogelijke situatie te onderhouden waarin het lichaam in staat is om te kunnen blijven herstellen (zelfgenezend vermogen). Waar mogelijk kan deze ondersteuning het best gebeuren zonder het gebruik van medicatie of chirurgische ingrepen omdat die voornamelijk de symptomen aanpakken en niet de oorzaak. Beter gebeurt die ondersteuning vroegtijdig of PREVENTIEF door middel van effectieve behandeltechnieken om het lichaam weer optimaal in beweging te kunnen krijgen, juist inzicht geven in het klachtenmechanisme, coaching over leefstijl en aandacht voor leefstijl bevorderende factoren zoals een goede fysieke en mentale belastbaarheid door regelmatig sporten en bewegen.

Meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan