nieuws

Osteopathie voor 'Golfers'

Osteopathie zorgt dat jij in optimale fysiek op de golfbaan staat
afspraak maken
'curatief bij klachten, maar beter preventief om klachten te voorkomen'

Osteopathie in Goes en Renesse

Golf is in Nederland in ledenaantal de 4e sport met 420.000 ‘Golfers’ en het is in Nederland maar ook wereldwijd een van de snelst groeiende sporten. Osteomotion helpt Golfers om verder te komen.

De golfswing is een complexe beweging voor het menselijk lichaam waar bewegingsvrijheid, kracht, coördinatie, een goede lichamelijke balans en timing op hetzelfde moment gevraagd worden en dan ook nog in één totale lichaamsbeweging. Een goede fysiek is dan ook erg belangrijk voor een goede prestatie op de golfbaan. Daarbij zijn de lengte en zwaarte van de golfclub ook zeker van invloed op deze beweging.

Wanneer er een ‘dysfunctie’ aanwezig is in de weefsels of structuren die de golf swing mogelijk moeten maken kan dit leiden tot beperkingen in het bereik van de slag, een verlies aan precisie maar ook tot het ontstaan van vervelende blessures. Je lichaam is dan niet in staat is om de slag optimaal te kunnen maken. 

Het gevolg is dat jij minder goed presteert op de baan en dat is niet waar jij naar op zoek bent.

Informatie?
Osteopathie? hoe werkt dat dan?

Osteopathie kijkt naar hoe jouw lichaam functioneert en niet alleen naar klachten.

In de osteopathie is een van de uitgangspunten dat we kijken naar het hele lichaam als één goed geolied systeem waarin alle onderdelen van het lichaam samenwerken in dienst van elkaar. Als in jouw lichaam ergens een probleem/dysfunctie aanwezig is heeft dit mogelijk ook gevolgen op je prestaties op de golfbaan en daarnaast bestaat dat klachten verergeren of zelfs uitbreiden. 

Omgekeerd is het ook zo dat wanneer je het functioneren van jouw lichaam in de hele bewegingsketen van de golfswing optimaliseert, dit zich zal vertalen naar beter functioneren op de golfbaan. Je zult veel vrijer en vollediger kunnen bewegen en hierdoor verbetert je prestatieniveau op de baan en daarbij verminder je de kans op een blessure. Dit is een win-win situatie!

Vertaling naar de Golfsport

De golfswing bouwt zich op in een bewegingsketen die reikt van de voorvoeten tot je hoofd. In de beweging vinden rotaties plaats in de met name de wervelkolom maar ook in de ledematen. Daarbij moet je ook de verschillende gewrichten goed kunnen buigen en strekken en daarbij is de juiste coördinatie in de beweging erg belangrijk. De coördinatie komt voort uit de informatie uit je spieren-bindweefsel-gewrichten-zenuwstelsel en is verder gerelateerd aan verschillende factoren zoals kracht/ uithoudingsvermogen/ mobiliteit/ flexibiliteit maar ook algemene fitheid.

Techniek is heel erg belangrijk maar een ‘optimal performance’ vraagt niet alleen techniek maar ook goede bewegingsvrijheid en de mogelijkheid om je grond-motorische vaardigheden aan te spreken. En hier kan Osteopathie heel veel bieden. 

De behandeling

Osteopathie zorgt voor betere prestaties

In de behandeling beoordeel ik de functie van de gewrichten en spieren in de hele keten die je gebruikt in de golfbeweging. Wanneer jij een goede prestatie op de golfbaan wilt neerzetten is het hebben van pijn of beperkingen niet wenselijk want dit helpt niet om een goede ronde neer te zetten. Enkele voorbeelden van zaken die ik beoordeel heb ik hierna benoemd.

  • Zijn de bewegingen in de nek goed vrij en stabiel mogelijk want buiten een belangrijke schakel in de golfswing heeft deze regio ook invloed op de oogfunctie en het juiste contact met de bal tijdens de swing.   
  • Hoe beweegt de wervelkolom in zijn geheel, zijn er regio’s waar de bewegingen beperkt zijn, of juist te groot want dit heeft invloed op een vloeiende uitvoering van de golfswing.

  • De onderrug is een belangrijke regio voor een golfer. Ben jij in staat om hier een goede strekking te maken en ben je in staat om de beweging met een goede controle uit te voeren? Een goede functie van de buikspieren en rugspieren is hiervoor belangrijk.  
  • Hoe is het met de heupbewegingen en met name de ‘leadhipmovement’. Is deze in staat om goed en vrij te bewegen zodat jij de volledige golfswing kunt inzetten en ook afmaken. 

Met de behandeling neem ik spanningen/beperkingen weg waarmee jij weer vrij en in goede balans de bewegingen kunt maken die nodig zijn op de golfbaan. Aanvullend advies krijg jij mee want soms is het nodig om een periode extra oefeningen te gaan doen om je prestatie nog verder te kunnen optimaliseren.

Preventie is altijd beter!

Na een behandeling voel je pas echt goed hoe vrij je eigenlijk kunt zijn in je bewegingen

Als osteopaat werk ik uitgebreid aan het herstel van jouw klachten maar is het niet veel beter als je kunt voorkomen dat je klachten krijgt? Een behandeling kan hierbij zeker helpen. Tijdns een preventieve sessie Osteopathie doorloop ik het hele lichaam en werk ik op de lichaamsgebieden waar ik beperkingen of dysfuncties vind. Het hoofddoel van deze sessie is dat ik je fysiek in staat stel om je golfswing op de best mogelijke manier en zo efficiënt mogelijk uit te voeren en dat over 18 holes. Dit gaat jou helpen naar een betere prestatie op de baan maar voorkomt daarnaast ook vervelende blessures. Aanwezige beperkingen of dysfuncties in een lichaam kunnen heel lang klachtenvrij verlopen maar net zo makkelijk opbouwen tot een lichamelijk klacht. Wees dit voor!

meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan