t 06 29511157 | info@osteomotion.nl |

Wat is osteopathie?

In de volksmond staat ‘de osteopaat’ wel bekend vanwege het manipuleren van gewrichten, met name in de wervelkolom. Toch is dat maar een klein onderdeel van wat wij doen. Osteopathie kun je niet vergelijken met andere behandelmethoden. Het grote verschil is dat een reguliere arts of behandelaar zich beperkt tot de concrete klacht en vaak lokaal ingrijpt om het probleem aan te pakken. Er wordt soms wel gezocht naar een directe aanleiding maar zelden naar dieper liggende problemen elders in het lichaam. Een osteopaat ziet het lichaam als één geheel, en gaat ervan uit dat een gezond lichaam zichzelf moet kunnen genezen als het ergens ‘beschadigd’ raakt. Lukt dat niet, dan moet je eerst het lichaam weer gezond maken. De osteopaat onderzoekt daartoe alle structuren in het lichaam en zet onder meer waar nodig manipulaties in om het lichaam weer in balans te brengen. Dat kan met gewrichten maar ook met andere weefsels. Een viscerale (of orgaan)manipulatie kan helpen om de mobiliteit van het betreffende orgaan te verbeteren waar deze onder invloed van spier of bindweefselspanning mogelijk beperkt wordt. Deze manipulaties bestaan doorgaans uit zachte technieken, die deze opgebouwde spanning wegnemen.

 

Een lichaam zou zichzelf moeten kunnen herstellen als er sprake is van overbelasting.

Martijn Bliek

Basisprincipes van osteopathie

De osteopathie gaat uit van een aantal basisprincipes. Voorop staat dat ons lichaam een eenheid is en voor een blijvend resultaat als geheel moet worden onderzocht en behandeld. Daarnaast gaan wij ervan uit dat ‘structuur’ en ‘functie’ elkaar beïnvloeden: een blokkade in een gewricht beperkt bijvoorbeeld je bewegingsvrijheid en beperkte beweging zorgt weer voor blokkades. Als we in bredere zin kijken naar het vrij kunnen bewegen, geldt dat ook voor de vloeistoffen in ons lichaam: ons bloed, lymfevocht en de vloeistof in en tussen de cellen in ons lichaam. Al deze vloeistoffen moeten vrij kunnen stromen om het lichaam gezond te kunnen houden. Het laatste basisprincipe is dat het lichaam in staat is zichzelf te reguleren en op eigen kracht te herstellen als de voorwaarden hiervoor aanwezig zijn. Daar ligt dan ook de focus van onze behandeling.

Zelfgenezend vermogen van ons lichaam

Als we een blauwe plek oplopen of spierpijn hebben na een sportprestatie, dan vinden we het heel normaal dat zo’n klacht na een paar dagen vanzelf verdwijnt. Het zelfgenezend vermogen van ons lichaam is eigenlijk ook heel normaal. Zit echter ergens een blokkade, beperking of spanning in het lichaam dan kost het vaak veel meer tijd en moeite om te herstellen en soms lukt dit niet of niet helemaal. Klachten kunnen dan terugkomen of recidiveren. Osteopathie richt zich op het wegnemen van (de oorzaken van) blokkades en beperkingen zodat weefsels, gewrichten en organen weer vrij kunnen bewegen. Het uiteindelijke doel is dat het lichaam dan in staat gesteld wordt om te kunnen herstellen. Let wel: osteopathie kan pijn en klachten verminderen, maar ziektes in het lichaam worden door osteopathie niet rechtstreeks aangepakt.

Soms is het nodig om het lichaam als het ware te ‘resetten’ om dit herstel te kunnen bereiken.

Martijn Bliek

General Osteopathic Treatment (GOT)

GOT of General Osteopathic Treatment is een preventief onderzoek met directe behandeling van het hele lichaam zonder dat er grote, specifieke problemen worden ervaren. Sporters kunnen met een GOT-behandeling blessures voorkomen en hun lichaam in optimale balans brengen om hun prestaties te verbeteren. Veel mensen zullen echter ook de situatie herkennen dat ze zonder duidelijke aanleiding steeds weer op dezelfde plaats spier- of gewrichtspijn krijgen. Vaak heeft dat te maken met een specifieke lichaamshouding of te zware werkbelasting die je eenvoudig niet kunt vermijden. Door het lichaam met enige regelmaat te ‘resetten’ kun je voorkomen dat nieuwe klachten ontstaan of oude klachten terugkeren. Veel patiënten ervaren deze behandeling als zeer prettig omdat het hele lichaam nadien heel ontspannen en soepel aanvoelt.

Afspraak maken? Bel 0113 - 22 99 33

Je kunt bij onze praktijk voor osteopathie terecht in Goes en Burgh-Haamstede. Voor beide locaties bel je hetzelfde nummer. Je kunt ook het afspraakformulier invullen.

T:     0113 – 22 99 33
M:    06 – 2951 1157
E:     info@osteomotion.nl

BURGH-HAAMSTEDE: De Roterij 15 (4328 BB)
GOES: Geldeloozepad 11 (4463 AJ)

Openingstijden:
Afspraken kunnen gemaakt worden op alle werkdagen, in overleg op avonden en zo nodig in het weekend als de planning dit toelaat. Het streven is om binnen 1 tot 2 werkdagen een afspraak in te plannen. Tijdens vakanties en op studiedagen kan het zijn dat het iets langer duurt voordat je geholpen kunt worden.

Martijn Bliek staat ingeschreven bij de Nederlandse Osteopathie Federatie (NOF)