t 06 29511157 | info@osteomotion.nl |

Osteopathische behandeling: het eerste consult?

De osteopathische behandeling begint met een kennismaking: een uitgebreide anamnese of vraaggesprek, een lichamelijk onderzoek, uitleg van het behandelplan en meteen een eerste manuele behandeling om de eerste klachten te verlichten. In het vraaggesprek gaat de osteopaat dieper in op alle mogelijke zaken die van invloed kunnen zijn op de klachten die je ervaart. Je kunt je hierop voorbereiden door zelf al eens goed na te gaan welke andere fysieke problemen of klachten je hebt, of in het verleden gehad hebt. Heb je blessures gehad of misschien operaties ondergaan? Hoe lang heb je de klachten al, heb je ze eerder gehad en onder welke omstandigheden? Al deze vragen komen natuurlijk ook vanzelf aan bod bij het gesprek. Het eerste consult bij de osteopaat neemt ongeveer 60 minuten in beslag, inclusief lichamelijk onderzoek en eerste behandeling.

Hoe wordt je lichaam onderzocht?

Na het vraaggesprek zal de osteopaat je lichamelijk gaan onderzoeken. Dit onderzoek is in eerste instantie gericht op het gebied waar je zelf pijn, stijfheid of andere klachten ervaart. Ook zal de osteopaat kijken naar je hele lichaamshouding en in algemene zin naar het functioneren van de verschillende structuren in je lichaam. Denk hierbij aan je spieren en gewrichten, je organen, zenuwstelsel, (onderhuidse) fasciale structuren maar ook je hoofd en aangezicht. De osteopaat zoekt hierbij heel gericht naar spanningsvelden en verminderde beweeglijkheid. Waar je lichaam niet vrij kan bewegen zoals dat eigenlijk zou moeten, zit het lichaam in de problemen. Als een gezonde bewegingsvrijheid wordt geblokkeerd kunnen niet alleen klachten ontstaan maar wordt het lichaam ook tegengehouden om zichzelf op een natuurlijke manier te herstellen.

De osteopaat zoekt naar spanning of stijfheid in weefsels; door bewegingsverlies kunnen problemen ontstaan.

Martijn Bliek

Inzicht in de oorzaken van je klacht

Na de anamnese en het lichamelijk onderzoek zal de osteopaat direct zijn bevindingen met je bespreken en zijn conclusie daaruit voor de werkdiagnose. Deze uitleg is erg belangrijk omdat je lichaam sneller zal herstellen als je weet wat er aan de hand is in je lichaam. Uit het onderzoek kan blijken dat de klacht veroorzaakt wordt door structuren ver weg van het gebied waar je de pijn ervaart. Daarnaast krijg je waar nodig adviezen over voeding, advies over lichamelijke belasting, advies om je spierkracht of lichamelijke conditie te gaan verbeteren, adviezen over slapen en voldoende rust nemen in je dagelijks leven, etc. Het is zaak dat je deze adviezen zo goed mogelijk opvolgt omdat deze factoren van grote invloed kunnen zijn op herstel van je klachten. De eerste stap naar herstel kan de osteopaat geven met manuele behandeling, maar de rest doe je zelf.

Wat houdt de manuele behandeling in?

Na de uitleg volgt je eerste behandeling door de osteopaat. Deze behandeling kan bestaan uit verschillende manuele technieken, die gemeen hebben dat er met de handen wordt behandeld. Behandeltechnieken variëren van heel zacht uitgevoerde technieken tot stevigere technieken zoals bijvoorbeeld manipulaties van gewrichten. Osteopathie staat bekend als een milde vorm van lichamelijk behandeling, maar soms heeft het lichaam een duw in de goede richting nodig. Na de behandeling kun je daardoor tijdelijk juist wat meer klachten ervaren. Dit is meestal het gevolg van de nieuwe balans die je lichaam zoekt na de behandeling en is in feite dus een eerste teken van herstel. Deze reactie duurt normaal gesproken niet meer dan 1 tot 2 dagen en daarna zul je je beter gaan voelen, vrijer kunnen bewegen en minder klachten ervaren.

Elke behandeling is uniek maar doorgaans merk je na enkele behandelingen al duidelijk verbetering.

Martijn Bliek

Hoeveel behandelingen zijn nodig?

Iedere klacht is uniek en iedere behandeling dus ook. Als richtlijn zijn voor acute klachten doorgaans 2 tot 4 behandelingen voldoende om vervolgens zelfstandig verder te kunnen herstellen. Bij langdurige of chronische klachten kan het zijn dat meerdere behandelingen nodig zijn voor een blijvend resultaat. Voor preventieve behandelingen maken we uiteraard individuele afspraken.Voor alle klachten houden wij in de regel aan dat na 4  behandelingen in ieder geval vermindering van klachten moet optreden. Is dat niet het geval, dan zullen we in overleg de behandelingen stoppen. Wij helpen je dan graag verder met het vinden van een andere behandelmethode waar dit binnen onze mogelijkheden ligt.

 

Afspraak maken? Bel 0113 - 22 99 33

Je kunt bij onze praktijk voor osteopathie terecht in Goes en Burgh-Haamstede. Voor beide locaties bel je hetzelfde nummer. Je kunt ook het afspraakformulier invullen.
M:    06 – 2951 1157
E:     info@osteomotion.nl

BURGH-HAAMSTEDE: De Roterij 15 (4328 BB)
GOES: Geldeloozepad 11 (4463 AJ)

Openingstijden:
Afspraken kunnen gemaakt worden op alle werkdagen, in overleg op avonden en zo nodig in het weekend als de planning dit toelaat. Het streven is om binnen 1 tot 2 werkdagen een afspraak in te plannen. Tijdens vakanties en op studiedagen kan het zijn dat het iets langer duurt voordat je geholpen kunt worden.

Martijn Bliek staat ingeschreven bij de Nederlandse Osteopathie Federatie (NOF).